beats by dre cheap

Nedostatak gastroenterologa u Holandiji

Gastroenterolog je doktor internista koji je subspecijalizovan za oboljenja digestivnog trakta (gaster – želudac, enterus – crijevo). Ovdje te doktore zovu MDL doktori (maag, darm, lever = stomak, crijeva, jetra).

Gastroenterolozi danas uglavnom obavljaju dijagnostiku putem endoskopskih pregleda, odnosno pomoću optičkih instrumenata koji se ubacuju u šuplje organe probavnog trakta, te se gledaju promjene na sluznici jednjaka, želuca i crijeva (ezofagoskopija, gastroskopija, enteroskopija). Usput se sa sumnjivih mjesta uzima materijal za biopsiju. Neobično je važan pravovremeni, to jest rani endoskopski pregled, posebno kod pojave krvavljenja, koja mogu upuućivati na malignu prirodu bolesti. Ovi pregledi su odgovorni i veoma zamarujući za doktora, pomalo i neugodni (posebno za pacijenta). Zbog toga se sve manje mladih doktora odlučuje za ovu specijalizaciju, a starih dosta odlazi u penziju.

U večerašnjoj TV emisiji Een vandaag (Danas na prvom) rečeno je da u Holandiji ima oko 300 specijalista ove vrste, znači jedan dolazi na 50000 stanovnika. Postoji 60 otvorenih nepopunjenih konkursa za ove specijaliste, a do kraja iduće godine će biti 80. Ministarstvo zdravlja  će izdvojiti novac za specijaliziranje deset novih specijalista, ali to izdaleka nije dovoljno. Zbog manjka doktora pregledi se zakazuju kasnije, kontrole kasne, i to ima posljedice, jer je napr. kod raka jednjaka, želuca ili crijeva jedino rana dijagnostika ona koja daje šanse za izliječenje.

U Sarajevu postoji duga tradicija endoskopskih pregleda probavnog trakta, rađena je još dok sam ja bio student, sedamdesetih godina prošlog vijeka. Danas na gastrenterologiji bolnice Koševo ima nekoliko vrsnih gastroenterologa, i to je jedna od razvijenih oblasti sarajevske medicine.   

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
07/11/2008 19:20