beats by dre cheap

Aktivisti nasukali policiju

U Soest-u  (Sust-u) blizu Utrechta demonstriralo je petnaestak aktivista, i to na taj način da su sa transparentima okupirali salu u kojoj je zasjedao Opštinski Savjet . Oni su članovi Anarhističke antideportacijske grupe (Aadg). Policija je od demonstranata tražila da se identifikuju. Trinaest ih je to uradilo, i njih čekaju kazne od suda za bespravni ulazak u salu i neodobreno demonstriranje. Dvoje od aktivista nisu imali dokumenta, i rekli su da su Holanđani, ali druge podatke o sebi nisu htjeli dati. Policija ih je uhapsila i proveli su pet dana u zatvoru, od toga tri dana u zatvoru za strance. Policija je sama morala da utvrđuje identitet uhapšenih, nakon pet dana su ih pustili.

Advokat uhapšenih je rekao da je policija načinila grešku jer nije smjela Holanđane smještati u zatvor za strance. Mladic i djevojka nisu bili obavezni da kazu svoje ime. Bilo je jasno po nacinu govora i po izgledu da se radi o Holandjanima. Policija je ovdje primjenila zakon o strancima na Holanđane, pretpostavivši bez prethodne provjere da se radi o strancima. Sličan slučaj je u avgustu ove godine bio na sudu i sudija je presudio u korist pritvorenih, jer je na policiji da utvrdi radi li se o Holanđanima, a ne da ih bez provjere zatvara kao strance.

Šef policije provincije Utrecht je rekao da se ovdje ne radi o istoj stvari, kao što je bilo u avgustu, i da sudija treba da presudi ko je bio u pravu. Policija ne moze po boji ociju, i o tome kako ko prica, odrediti o kome se radi.

Aktivisti su na ovaj način htjeli da pokažu, a i da sami osjete na svojoj koži, kako je to kad te zatvaraju samo zato što si stranac bez odgovarajućih papira.Inače povod za akciju ove grupe je izgradnja zatvora za strance na teritoriji opštine Soest. Tu bi oni kojima je dosuđena deportacija iz zemlje, čekali da se to i uradi. Aktivisti su trazili da Savjet povuce odluku o izgradnji zatvora. Njima ce se krajem novembra suditi, i bice zanimljivo sta ce sudija odluciti.

Članak je prepričan sa radio emisije  De andere wereld. Na linku radio programa ima i slika aktivista sa transparentom u opstinskoj sali u Sustu.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
09/11/2008 09:42