beats by dre cheap

Devedeset godina od kraja “ Velikog rata”

KaartNa sutrašnji  dan prije devedeset godina završio se jedan od najkrvavijih sukoba u ljudskoj istoriji, Prvi svjetski rat, neki ga zovu i Veliki rat. Rat koji je počeo Sarajevskim atentatom, 28 juna 1914. završio je poslije skoro četiri i po godine, porazom njemačke vojske u Belgiji, i potpisivanjem mira 11 novembra 1918. Ovaj rat je uveo novu tehniku ratovanja, koja se ogledala prije svega u dugotrajnom rovovskom iscrpljujućem ratu, te u upotrebi bojnih otrova, od kojih su masovno stradale stotine hiljada vojnika. Pri kraju rata Evropom se proširila španska gripa koja je sa svoje strane pokosile desetine hiljada ljudi u najbolje životno doba. Ovu su gripu donijeli američki vojnici u Evropu.

U Evropi se rat  vodio na više frontova. Na jednoj strani su bile Njemačka, Austro-Ugarska, Turska, Bugarska (Centralne sile), a na drugoj Velika Britanija, Francuska, Rusija, Italija (od 1915), SAD (1917), kao saveznici. Odlučujuće bitke su se vodile na području Južne Belgije, gdje su američke, engleske, francuske, belgijske  snage, uz velike gubitke uspjele probiti njemačke linije odbrane.

Rat je donio potpuno novu političku kartu Evrope. Nestale su carevine i kraljevine i nastale su nove države. Tako nije više bilo Austrougarske, nastale su Jugoslavija i Čehoslovačka. Njemačka je ostala bez kralja (pobjegao u Holandiju), nastala je Njemačka republika a rat će u njoj proizvesti ekonomsku krizu i nezapamćenu inflaciju, što će sve biti jezgro za stvaranje fašizma i pokretanje još strašnijeg rata. Nestalo je i Otomanskog carstva i nastala je Turska republika. Nastaće nove nezavisne zemlje na Balkanu. Rusija će se pretvoriti u Sovjetski Savez, a nova totalitarna ideologija komunizam će zavladati ovom ogromnom zemljom.

Rat je u mnogome promijenio Evropu, nastavila se mržnja među državama, ekonomska nesaradnja, zatvorenost granica, nacionalizam. Uz veliku ekonomsku krizu 1929 i 1930 stvoriće se uslovi za dalji razvoj totalitarnih ideologija komunizma i fašizma, pa će u stvari Prvi svjetski rat iznjedriti Drugi.

Sedamdesetogodišnjica završetka rata će se obilježiti obilaskom masovnih groblja, i spomenika u Belgiji i Engleskoj, a na programu belgijske TV ima dosta prigodnih emisija. Veliki rat je koštao života devet miliona ljudi, najviše mladića između 15 i 30 godina života, koji su regrutovani po vojnoj obavezi ili se javljali kao dobrovoljci. Tako je samo milion mladih Engleza  položilo život u ratu koji je u stvari bio bespotreban, kao i većina drugih.

Na slici ispod naslova (preneseno sa Wikipedie ) je karta Evrope prije rata. Crveno su Centralne sile, sivo su saveznici. Zuto su neutralne zemlje, a to su jedino bile skandinavske zemlje, Spanija, Svicarska i Holandija. Na donjoj slici je slika u jednom rovu, u kome su vojnici u blatu provodili mjesece.

Soldaten in een loopgraaf

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
10/11/2008 17:41