beats by dre cheap

U Stadhuis Den Haag po dokument

Trebao mi neki dokument, morao izvaditi u haškoj opštini. Manja mjesta imaju zgradu Gemeente-a (opštine) gdje se vade dokumenti, itd.,a gradovi imaju gradsku kuću, mi smo u Sarajevu zvali skupština grada. Hag koji ima pola miliona stanovnika ( sa susjednim spojenim gradskim opštinama mnogo više) ima samo jednu opštinu. U dijelovima grada imaju lokalne kancelarije za obavljanje najčešćih poslova, lične karte, itd.

U Hagu u centru grada je ogromna zgrada Stadhuis (Gradska kuća, Gradska uprava, Gradsko poglavarstvo). Izgrađena je prije desetak godina, u obliku četverougla oblih ivica, koji u sredini zatvara ogromni prostor veličine fudbalskog igrališta. Sva je u bijelom kamenu i u staklu. Na vrhu je stakleni krov, a sa strana su terase i kancelarije. . Zgrada je otvorena na obje strane, pa se za vrijeme kišnih dana može lijepo prošetati kroz zatvoreni prostor. Niko te, kao kod nas, kad ulaziš u opštinu, ne pita za ličnu kartu. Lijepo se prijavim na recepciju i gospođa mi uljudno dade broj, i pokaza  na red šaltera. Imai ih bogami više od dvadeset, a iznad njih tri table na kojima se mijenjaju slova i brojevi. Slova  su B, Z, S, valjda ako šta ko traži, a iza slova je broj. U mene B529, a na tabli zazvoni i ukaza se tek B503. Mislim se imam vremena i  da malo uslikam. U onom ogromnom prostoru, ispod pravih velikih palmi na prvoj terasi izložba slika sa motivima arhitekture Haga. Vrlo interesantni veliki snimci koji nevidljivo vise, a imaš utisak kao da su na staklu, pa ti začudo kada između slika ugledaš glavu nekoga ko je sa druge strane. Međutim dosta je službenikana salterima zaposleno i one moje B (Burger zaaken = građanski poslovi) brojke počeše dosta brzo ići. Primi me fini neki čovjek na  šalteru 18 i začas ja dobih traženi papir.

Zgrada Stadhuis u Den Hagu se pravila deset godina, zavrsena je 1996, arhitekta je Amerikanac Richard Meier, ukupna povrsina korisnog prostora je 131000 kv. metara. Prostor koji sam opisao zove se atrium i ima povrsinu kao trg Sv. Marka u Veneciji. Zbog svoje bjeline ova zgrada, u kojoj je takodje smjestena gradska biblioteka, se zove Ledena palata.

Napolju vjetrušina hoće da odnese, kiša, pa onda odjednom sine sunce i u sekundi se sasvim smrkne. Tipično holandsko ružno vrijeme, ali u tramvaju je lijepo zvrndati kroz prozor napolje.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
11/11/2008 18:33