beats by dre cheap

Nar ili šipak, granata jabuka, voće zdravlja

Granaatappel
Turski, Bosanski: N
ar  Deutsch: Granatapfel  English: pomegranate  Nederlands:Granaatapel Latinski:Punica granatum 

Nar je drvo, do pet metara visine,  koje  raste  u pojasu Mediterana, u Turskoj, Persiji, Kini. Biljka dobro podnosi sušu i kod jake suše može potpuno odbaciti list. Plod nara je šipak, veličine grejpfurta, kožaste, debele opne, koja u vidu vezivnih traka ispunjava plod. Između ovih kožastih ljuspi su gusto zbijene i pravilno poredane jarko-crvene sjemenke. One imaju mesnat omotač, koji je pun soka i ukusan za jelo.

Mi smo ko djeca, kad pođi u školu, kupovali dalmatinski divlji nar. Plodovi ovog nara, koji slobodno raste po obroncima Hercegovine i Dalmacije, su manji nego ovoga današnjeg, koji se gaji. Naš šipak je bio “ljut”, kad se jede, a ovaj današnji je većinom sladak.

Nar je veoma bogat kalijem, vitaminom C, a posebno polifenolima. U naru ima 3-4 puta više polifenola nego u soku grožđa ili u crnom vinu. Da napomenem da polifenoli vrše zaštitu ćelija od slobodnih radikala, te tako djeluju kao sredstva koja koče upalu, antikancerogeno, usporavaju arteriosklerozu, pojavu Alzhajmerove bolesti, itd.

Mnoge legende su vezane za ovo drvo i njegov plod. Egipćani (pronađene slike voćau kamenu još 2500 godina prije Hrista) su ga smatrali eliksiom besmrtnosti, u Kini se smatra jednim od tri najzdravija voća budizma i voćem u kome je skoncentrisana životna snaga.Postoje i mišljenja da je nar u stvari Drvo života u raju, kojim je Eva zavela Adama. Plod nara se često spominje i u Bibliji, gdje se ženski obrazi upoređuju s njim.

Biljka je na latinskom dobila ime prema granus = žito. Od imena ploda, granatum, izvedeni  su neki nazivi. Tako se sok od nara zove grenadin, i koristi se u pravljenju raznih koktela. Granada, grad u Španiji, i Grenada, otok i država u Karipskom moru, dobili su ime po granata jabuci. U sastavu grba grada Granade ima ucrtan nar.  Ručna bomba, dobila je ime granata, jer se rasprskava kao zreo nar kada pada sa drveta.

Prije rata “Hepok” iz Mostara je cijedio sok iz nara i prodavao ga u flašama. U Holandiji se sok nara prodaje bez konzervansa, i u poslugama drži u frižiderima (Cool-best).

Grb grada Granada, u donjem desnom polju ima ucrtan nar

Slike nara su preuzete sa holandske Wikipedije (slobodna licenca)  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
16/11/2008 21:20