beats by dre cheap

Šta reći na ovo ?

Nedavno je vlada odlučila  da se u Holandiji mogu kazniti oni koji u ime telefonskih (ili drugih) preduzeća zovu ljude u svaka doba dana, obično oko šest, sedam sati uz jelo, jer tada su sigurni da su kod kuće, i nude im razne usluge. Često vam traže i lične podatke, pa čak i broj bankovnog računa.

Na e mailu smo svjedoci svakodnevnog dobijanja raznih poruka i ilustriranih priča koje nas upućuju kakvi trebamo da smo u životu, i na kraju nas savjetuju da to isto pošaljemo prijateljima na više adresa, pa  će nas snaći sreća, a  ako ne pošaljemo, bolje nam se je ne igrati s tim.

U zadnje vrijeme smo svjedoci raznoraznih akcija za doniranje sredstava oboljelim ljudima. Međutim čitajući od čega su dotični, odnosno (gluho bilo) najčešće djeca, oboljeli, ne mogu se oteti utisku da su objašnjenja prirode bolesti i potrebe liječenja negdje vani, u najmanju ruku daleko od zdrave pameti. Tako nedavno pročitah u “Nezavisnim” da neka majka skuplja pare za dijete oboljelo od strabizma (razrookosti) da ide u Rusiju, da mu tamo “ laserom zavrću očni živac”. Očito je da se zloupotrebljava dobrota ljudi, i da se mimo svih kriterija ljudi stavljaju pod pritisak. To istovremeno dovodi do toga da se stekne odvratnost prema svim tim akcijama, i da onda oni kojima je zaista potrebna pomoć (ali ne skupljena na ovaj način) ostanu bez nje. Kod traženja ovakvih vrsta pomoći, mora uvijek iza toga stajati zvanični zdravstveni autoritet, koji će se izjasniti da li je , i zašto, nekome potrebno da ide negdje vani, i u koji to zdravstveni centar treba da ide.

Povod ovom pisanju je jučerašnji mail, u kome se trazi njegovo dalje rasturanje da bi se skupio novac za lijecenje neke djevojcice u inostranstvu, jer navodno od svakog maila roditelji dobijaju 32 centa.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
18/11/2008 09:28