beats by dre cheap

Stare holandske seoske kuće

Mađarska je poznata po salašima, malim domaćinstvima sastavljenim od glavne kuće za stanovanje, i nekoliko sporednih zgrada za stoku i za spremišta, okruženih drvecem koje je štititlo od vjetra i sunca . Salaši su usamljeni otoci u ravnoj mađarskoj pusti.

U Holandiji, isto tako ravnoj i po jednoličnom krajoliku dosadnoj zemlji, kuće po selima su poredane u redovima duž kanala, ili starih seoskih puteva. Mada te kuće nisu same, ipak su nekako izolovane, jer se iza njih pruža ogromni ravni travnati prostor, a i susjedne kuće duž kanala ili puta su udaljene ili ih dijele manji vodeni kanali. Pa ipak ima oko njih neke draži, neke tople domaće  atmosfere oko tih kuća, koju čine jedno ili dva - tri  stara stabla, cvijetne aleje, stari predmeti, ukrasi na vratima i fasadi kuće, tabla sa natpisom imena kuce, ili sa poucnom porukom za prolaznika, oronula  klupa za odmor, itd . Mogu zamisliti kako li se osjeća čovjek u toj usamljenoj kući kad fijuču vjetrovi i padaju duge teške kiše, ili kad se zamrznu i zemlja i kanali.

Mnoge od ovih starih usamljenih kuća se napuštaju, stari umiru, a djeca se ne bave poljoprivredom, odlaze u gradove i ne pada im napamet povratak u kuću gdje su odrasli. Zar nije tako i kod nas, rat je mnogima pomogao da se spasu bijede i da neočekivano šljegnu u veliki grad, da dobiju i stan i posao, o čemu su mogli samo sanjati.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
19/11/2008 23:34