beats by dre cheap

Gouda juče

Grad sira je četvrtkom življi nego obično. Opšti je trend postavljanja grijalicama zagrijavanih vanjskih terasa uz kafiće. Na ovaj način se pokušavaju zadržati mušterije, pušači, nakon odluke o zabrani pušenja u kafanama. Takva jedna kafana-restoran na velikom platnu uz sliku fazana nudi jela od divljači, ali i nezaobilaznu domacu corbu od graska. Nedaleko je tezga gdje se prodaju dimljene jegulje. Malo dalje tezga gdje se prodaju razne ribe, ima tu i nekoliko stolova gdje se odmah mogu jesti pečene ribe. A ko voli ustipke, ima velika tezga gdje se peku razne vrste ustipaka, slanih, slatkih, sa grozdjicama, ma ima najmanje desetak vrsta.

U prodavnici novina pred vratima napolju stoje i strane novine, ima i nas Avaz, Oslobodjenje, Slobodna Dalmacija. U prodavnici televizora na velikom ravnom ekranu kod vrata, ali i na svim ostalim u radnji crtani film, sa nekim velikim medom.

 U gradu najpoznatijeg holandskog sira su nezaobilazne i tezge sa raznoraznim vrstama holandskih sireva,  Gouda, Maasdammer, Edamer… U obližnjoj prostoriji za izložbe prodajna izložba rukotvorina, keramike, vještačkog cvijeća i sobnih lampi. Povremeni jak vjetar ne ometa pješake da uz zvuke staroga vergla šetkaju glavnom ulicom, i ubace koju paru u kasicu koju im nudi djevojka pored vergla.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
21/11/2008 00:34