beats by dre cheap

Evo plana moga (u Holandiji) grada

gouda

Klik hier om naar de Post te gaan.

Lijep je ovdje običaj da se na raskrsnicama postavi plan grada, sa oznakom gdje se na njemu sada nalaziš, tako da ako si zalutao, možeš naći pravi put bez da koga pitaš i lomataš rukama objasnjavajuci.

 Da se navežem na jučerašnji post o Goudi, jedan gost u komentaru reče kako je to pravi holandski grad. I zaista je Gouda najtipičniji primjer holandskog starog grada, pa su čak u Japanu u jednom gradu  napravili kopiju centra grada Goude, tako da Japanci ne moraju ići na drugu stranu zemljine kugle da vide tipičan holandski grad.

A ta tipičnost se ogleda da je grad napravljen uz vodeni tok, rijeku ili kanal, tako da je od tog glavnog vodotoka iskopan kružni, odnosno trokutasti zatvoreni sistem kanala, koji je zatvarao grad i obezbjeđivao mu odbranu. Od glavnog vodenog toka do centra grada bi se iskopao uži kanal, koji je u stvari bio luka za brodove i koji se je mogao zatvarati velikim drvenim vratima. Taj kanal seže u samo srce grada, a ima visoke i strme zidove napravljene od kamena ili betona. Ranije se sav promet obavljao vodenim putevima.

U samom centru mjesta je trg sa crkvom i vijećnicom, a od tog trga vode ulice u svim pravcima, i završavaju na vodenoj granici. Ulice na periferiji koje prate obodne kanale idu paralelno uz njih i ta obodna ulica se zove singel.

Na ovom planu Goude ( snimljenom na ulici) vide se dvije rijeke (kanala) Gouwe i Ijssel, koje se pod pravim uglom sastaju na donjem lijevom (jugozapadnom) ćošku grada (slike). Jezera (bare) na sjeveroistoku su tzv. Reeuwijkse plassen, koje ja tako često slikam. Sam Reeuwijk je spojen sa Goudom, ali je posebna (seoska) opština. Na drugoj slici je plan centra grada. 

 Iako neko reče da se radi o malom gradu, ipak je Gouda regionalni centar sa 70000 stanovnika, odnosno sa susjednim mjestima i selima u krugu poluprečnika od 20 km ima oko 200000 stanovnika. Zato Gouda ima veliku modernu bolnicu u kojoj se rade skoro sve veće operacije, ima niz srednjoškolskih ustanova, jednu višu školu, željezničku stanicu iz koje vozovi odlaze i dolaze svakih par minuta (raskrsnica pruga na četiri strane), te niz industrijskih objekata. Gouda je i jedna od najvaznijih cestovnih raskrsnica jer se ovdje sastaju autoput A 12 za Utrecht, i Den Haag, i autoput A20 za Rotterdam. Interesantno je da kod Goude ogromni autoput A 12, ovdje sa setst traka u jednom, i sest u drugom pravcu prolazi ispod sirokog vodenog toka (aqueduct Gouwe) kojim prolaze veliki brodovi.

Zapadno od Goude je Den Haag (30 km) , jugozapadno Rotterdam (25 km), istočno Utrecht (30 km), a sjeverno Amsterdam (50 km)

 Karta grada  Goude iz 1652 godine 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
21/11/2008 13:54