beats by dre cheap

Onkološki centar, ili centar za rak?

kanker-2.JPGU Maastrichtu, glavnom gradu najjužnije holandske provincije Limburg, je otvoren novi Onkološki centar. U tom centru je sve što je vezano za pacijente oboljele od maligne bolesti na jednom mjestu, tako da oni ne moraju lutati od odjeljenja do odjeljenja, ili cak do druge bolnice, da bi obavili određena ispitivanja.

Specifičnost centra je da su čekaonice kao i ljekarske sobe uređene tako da liče na dnevni boravak u svojoj, ili nekoj kući dragog nam prijatelja. Znači nema linoleuma, nego je parket, nema drvenih niti plastičnih stolica, nego su tu kauči i fotelje u pastelnim bojama, a mali salon stolići kao da su posuđeni iz nekog luksuznog salona. Pored pisanih brošura u kojima su informacije o bolestima, posjetiocima su u čekaonicama pri ruci i kompjuteri gdje mogu potražiti informacije o svojoj bolesti.

U komentarima na tekst o otvaranju centra razvila se diskusija o tome da li upotrebljavati riječ rak (kanker) za ovu malignu bolest, ili koristiti samo početno slovo K  (Ka bolest, Ka ćelije) izbjegavajući tako riječ koja se često koristi u nekoj vrsti psovki i kletve, kada se nekome želi zlo.

Mišljenja su različita i jedni su za to da bolest treba nazvati pravim imenom, da bi se djelovalo protiv pravog neprijatelja, drugi su za blaži naziv. Većina je zadovoljna što se centar zove Onkološki centar, a ne Centar za rak.

Izvor: NOS radio journaal vidi ovdje

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
24/11/2008 10:11