beats by dre cheap

Debljina kao bolest

Sve je više glasova da se pretjerana debljina mora tretirati kao hronična bolest. Istovremeno se moraju formirati centri za liječenje pretjerane debljine, odnosno gdje ce se debele osobe lijeciti i od drugih bolesti. Sada je takva situacija da adipozne osobe  lutaju od doktora do doktora i da često ne budu liječene od drugih bolesti, kao svi ostali pacijenti, nego dobijaju preporuku da prvo smršaju.

U bolnicama su adipozne osobe, a i osoblje koje ih treba tretirati, suočeni sa često nepremostivim praktičkim problemima. Počev od kola hitne pomoći, pa preko kreveta za ležanje u bolnicama do aparata za preglede i operacionih stolova, sve nabrojane stvari imaju ograničenu težinu i obim pacijenta koje mogu podnijeti. Tako naprimjer za magnentu rezonancu osoba sa prekomjernom težinom, ima u cijeloj zemlji samo jedan aparat i to u privatnoj klinici, a i taj ima ograničenja.

Doktori često odbijaju obaviti i jednostavnije operacije, kao što je operacija meniskusa na koljenu.

Poseban problem su pretjerano debela djeca. Skoro pedeset posto djece ima prekomjernu težinu, a oko 15000  djece je toliko debelo da su potpuno isključeni iz socijalnog života. Oni su prezreni i svi im se smiju, često su slabo pokretni i nisu nigdje prispjeli.

Novija ispitivanja pokazuju da debljina često ima nasljednu predodređenost, i da je sklonost debljini određena još prije rođenja. Smatra se da neke debele osobe imaju manjak hormona koji koči apetit, i da takve osobe jednostavno ne mogu suzbiti neprekidan nagon za jelom. U jednom medicinskom eksperimentu gojazne osobe zatvorene u prostoriju bez hrane su čak odkidale zavjese i jele, toliko je izražen taj nagon za jedenjem.   

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
28/11/2008 09:32