beats by dre cheap

Šta sve spada u humano društvo?

U prirodi vlada zakon jačega. Među ljudima u većini društava je isto: “Čovjek je čovjeku vuk!”. Razvojem civilizacije razvile su se spoznaje da ljudi trebaju biti drugačiji od životinja, i da u odnosima među ljudima trebaju da vladaju zakoni razuma, a ne zakoni primitivnih instinikta.

Iako monoteističke religije u svojim knjigama i u zapisanim božijim zapovijestima apeluju na ljubav među ljudima i međusobno pomaganje, ipak je istorija ljudskog roda i dan danas puna ratova, nasilja, međusobnog isterbljivanja, genocida. I u miru postoji nasilje nad slabijima.

Humanizam odriče bilo kakvo nasilje jačega nad odnosno zabranjuje upotrebu nasilja nad slabijim, znači sve oblike nasilja ili druge vrste ugrožavanja i omalovažavanja nad:

-ženama, djeci i starijima

-siromašnima, beskućnicima, bolesnima

- tjelesno ili duševno hendikepiranima

- pripadnicima manjina, pripadnicima druge rase, druge vjere, onih koji govore drugim jezikom

-onima koji imaju drugačije mišljenje, ( garantuje se svakom sloboda mišljenja i govora)

- onima koji imaju drugačiju seksualnu orijentaciju (koji time ne ugrožavaju nikoga u društvu)

-životinjama i biljkama

-prirodom, ( njeno zagađivanje,  trovanje i uništavanje)

Osim ovoga propisuje se da svako ima pravo na obrazovanje i da je u tome ravnopravan sa drugima. Isto tako svako ima pravo na besplatnu osnovnu zdravstvenu zastitu.Tako svako ima i pravo na rad, a dok to pravo ne ostvari ima pravo na novcanu naknadu koja mu omogucava civilizacijski zivot (ne samo hranu, odjecu i smjestaj, nego i kulturu i obrazovanje). Isto tako svako ima pravo da raspolaze svojim zivotom i da kada mu on postane nepodnosljiv, trazi pomoc da se takav zivot zavrsi. 

Iz ovih opših načela provode se na državnoj razini zakoni, koji se sprovode u praksi. Tako se stepen razvijenosti neke zemlje, odnosno društva, mjeri na osnovu toga kolika se pažnja poklanja zdravoj okolini, djeci, starima, hendikepiranima, bolesnima, siromašnima, onima koji drugačije misle, imaju drugačiju seksualnu orijentaciju, itd. Ova pažnja se mjeri konkretnim pokazateljima, izdvojenom novcu, izgrađenim objektima infrastrukture, prilagođenim saobraćajnicama itd. Tako naprimjer samo načelo da hendikepirane osobe imaju ista prava kao i sve ostale povlači za sobom niz zakona, i podzakona, te iz toga proizilazećih konkretnih radnji, a to su:

-da je svakome omogucena nabavka potrebnih pomagala, kolica, kreveta, proteza, itd.

-omogućen prilaz u kolicima mjestu stanovanja, rada, spavanja (izgradnja lifta ako je stan na dva nivoa), javnom prevozu (niskopodni tramvaji, besplatni specijalni taksiji), javnim ustanovma, bolnicama, postojanje specijalnih WC-a za invalide, posebnih parkir mijesta itd.

-da clanovi familije, ili drugi,  koji se brinu o hendikepiranima dobijaju novcanu naknadu, jer nisu u mogucnosti da se bave drugim radom

-pozitivnu diskriminaciju gdje će postojati određeni broj radnih mijesta rezervisanih samo za ove osobe, itd

Samo iz ovog jednog primjera se vidi da je humano društvo jako skupo društvo, i da nije lako postići takav materijalni nivo koji će dovesti i do visokog nivoa humanosti. A nekada je još teže postići svijest kod ljudi, da ne misle samo o sebi, onda kada im je dobro. A gdje je još zaštita starih, djece, bolesnika, hendikepiranih, izbjeglica, seksualno diskriminisanih, zaštita okoline, životinja, biljaka, itd?. Mi često kažemo kako se u Bosni bolje živi nego na Zapadu, gledajući pune kafane i kafiće, ćevape i lokale s muzikom, jednom riječju opšte veselje. Međutim ne vidimo siromašne, stare, bolesne, hendikepirane, razne vrste "drugacijih",  jer se oni kao takvi i ne pojavljuju (neki  i ne smiju) u društvu. I onda se pitamo po cemu je to Zapad bogat, kad tako skromno jedu, malo crnog hljeba i šolju mlaćenice za doručak, pa gdje su im pare?

Kad shvatimo vaznost ovih nacela, onda ce nam biti lakse da shvatimo i mnoge zakone koji postoje u Holandiji ( a koji cesto izazivaju sablaznjavanje u drugim zemljama), kao sto su zakon o eutanaziji, zakon o istospolnim brakovima, neki zakoni iz oblasti socijalne politike, itd.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
29/11/2008 18:52