beats by dre cheap

Nedjeljom o ekologiji: Godina žabe i krompira

Roodoog-makikikker (Agalychnis callidryas)
Protekla godina je u ekološkom svijetu proglašena godinom žabe (vidi  kikkers ). Razlog za to je sve ugroženija pozicija ovoga životinjskog roda. Zbog raznoraznih razloga, prije svega zbog uticaja čovjeka, smanjenja staništa, zatopljavanja i pojava raznih bolesti u posljednje vrijeme nestalo je oko 120 vrsta žaba.

Kao dijete u Višegradu, koji se nalazi između dvije rijeke, uspavljivao me je kreket žaba. Ljeti su žabe po noći šetale po korzu, zajedno sa ljudima. U narodu je vladalo vjerovanje da kad vidiš žabu moraš zatvoriti usta, jer će ti žaba “prebrojati zube”. Kad smo tek doselili na Mojmilo isto je bilo žaba u nekim barama i lokvama, pa se takođe noću čuo njihov kreket. Sada je to davno prošlo vrijeme. Ovdje gdje sad živim ima dosta žaba, jer ima puno vode, a vodi se i računa o svim živim bićima u barama.

Verschillende schilkleurenVerschillende schilkleuren 

Krompir je od strane UN proglašen povrćem godine. Želila se skrenuti pažnja na veliki ekonomski značaj ove biljke. Od kako se pojavio krompir u Evropi, prestala je i glad u njoj.  Misli se barem  na Zapadnu Evropu. Krompir može uspijevati skoro svuda, postoje veoma raznolike sorte koje se mogu prilagoditi raznim klimatskim uslovima.

Holandija, pogotovu sjeverne provincije, je vodeća svjetska zemlja po intenzitetu proizvodnje krompira, kao i po otkrivanju novih sorti. Stalno se otkrivaju nove sorte, a neke se prestaju uzgajati. Krompir je izvanredna hrana, može se pripremati na stotine načina, a različite sorte su pogodne za različita jela. Biološki krompir se može uzgajati u kućnim uslovima, u kantama na balkonu, uz upotrebu tecnog biološkog đubriva. Krompiru sam  prije vise od godinu posvetio poseban post, vidi Krompir nas nasusni

Slike uz tekst su preuzete sa http://nl.wikipedia.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
28/12/2008 10:14