beats by dre cheap

Dolazi kraj mračnog perioda, ulazimo u još mračniji

Hyacinth Bucket
Image:HyacinthBucket.jpg
Hyacinth Bucket in Keeping Up Appearances

Patricia Routledge, najcesce vidjena glumica na belgijskoj, holandskoj i engleskoj TV za vrijeme proteklih praznika.

Od petog decembra, do petog januara je dan najkraći, noći su užasno duge, mračno je i za vrijeme trajanja ultrakratkog dana. Nekad su se duge skraćivale dolascima na sijela, pravljenjem halve ćetenije, igranjem prstena. Onda je došao radio, pa se slušala narodna muzika, Veselo veče, radio drame, Glas Amerike i Radio London. Poslije, krajem pedesetih i početkom šezdesetih, stiže televizija. Gledao se kratki crnobijeli program na jednom kanalu, svaki dan osim utorka, od šest do jedanaest. Djeca su gledala Slavicu i Mendu, odrasli Dnevnik TV Beograd, a pred spavanje emisiju Juče, Danas, Sutra, iz TV Zagreb. Gledali su se Čkalja i Mija, u emisijama Na tajnom kanalu, Servisna Stanica,  Građanin Pokorni. Uz to su stizale i slike ratova u Vijetnamu, na Bliskom Istoku, slike gladi u Bijafri, zemljotresa u Agadiru....

Poslije je došla TV u boji, pa satelitska, pa digitalna. Onda se uz sveopstu globalizaciju globalizovao i TV program. U svim zemljama su isti TV junaci. Razni policijski inspektori, njemački, engleski, francuski, gledaju se u cijelom svijetu. Tako se svuda gledaju i isti doktori, iste serije iz hitne pomoći, isti trauma timovi, iste americke ili juznoamericke sapunice. Svugdje su popularni isti komičari.

U ove praznične dane, na holandskoj, belgijskoj, engleskoj TV sve slični programi. Svugdje dosadna Hyacinth, koja zagorčava život mužu Richard-u. Onda tu i tamo Allo, Allo. Pa filmovi Harry Potter-a, pa putovanja Michael Palin-a. Na BBC-u filmovi koji veličaju doba kad su Englezi bili svjetska sila, vladali po Indiji, tamanili Indijance po Americi. Za djecu se daju moderni trodimenzionalni crtani, sa fantastičnim kreacijama koje prepadaju i odrasle, a kamoli djecu.

Od ponedjeljka se stvari vraćaju u normalu. Osjetiće se valjda polumjesečno duljanje dana, smanjiće se dnevna  mrakača. Istovremeno, vratiće se slike mračne stvarnosti svijeta. Otisao je Sveti Nikola, Kerstman, Deda Mraz, a s njima i kratka iluzija pravednog i dobronamjernog covjeka. TV će se vratiti užasnoj političkoj svakodnevnici, zatvaranju dotoka gasa, finansijskoj krizi,  epidemijama gladi, kolere, side. Englezi će se vratiti svojoj funti koja se srozala na nivo eura. Imaćemo da pratimo uživo još jedan nepravedan i neravnopravan rat, jer izgleda bez toga se ne može.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
04/01/2009 00:41