beats by dre cheap

Kako smo branili bolnicu

Numpadoše mi nešto moje dežure na poslu. Od svih dežura najsmješnija, u stvari tragikomična je bila dežura u zgradi administracije Očne Klinike, odmah poslije smrti druga Tita.

Neposredno nakon vijesti o smrti druga predsjednika okupili smo se mi svi koji smo nešto kao značili u upravi i samoupravi klinike. Svi smo pozvani telefonom da dodjemo od kuca na sastanak u vecernjim satima. Pored direktora, skupio se i cijeli komitet za ONO i DSZ, predsjednik partije, sindikata, Zbora radnih ljudi, itd., i onda je direktor otvorio zapečeni dokument u kojem je bio tajni plan za postupanje u vanrednim situacijama. U atmosferi napete tišine otvoreno je pismo i počelo je  čitanje. Bilo je tu zaista nemogućih stvari, između ostalog neko je trebao da bude na krovu da posmatra hoće li naići naprijateljski avioni, a formirane su i patrole zaposlenih koje će patrolirati oko zgrade. Dvoje po dvoje je tako trebalo da kruži oko zgrade, i muški i ženski, i doktori i sestre i radnici. Nije mi do danas bilo jasno šta je to patroliranje bez oružja trebalo da donese.

Posebno su izdvojeni pojedinci koji će noću dežurati u sobi referenta za ONO I DSZ i čekati na telefonski poziv iz Komiteta.  I mene je zapalo jednu noć da tu dežuram. Pored stola i telefona, tu je bila samo jedna obična drvena klupa, jedna deblja daska od tridesetak centimetara debljine, onako gruba, neugladjena,na običnim nogarama.

Zgrada je izdvojena, usamljena, nema nigdje nikoga. Gluha noć, duga. A meni se prispalo već  od devet sati. Nije bilo izlaza nego leći na onu klupu. Iako sam bio duplo širi od nje, nekako sam se smjestio, ne sjećam se da sam imao išta staviti pod glavu.. Lomatao sam se cijelu noć, padao sa nje i dizao se, jedva dočekavši zoru. Naravno da nije zvao niko, u stvari samo je mogao zvati Komitet jer je tako valjda bilo udeverano. Nije bilo poziva, a nisam čuo ni patrole kako obezbjeđuju zgradu. Tu noć su trebale marširati dvije starije doktorice. Jadna ti majka koga bi one odbranile. Mogle su samo stradati i pasti za domovinu, to jest za bolnicu.  I to u obližnju travu. Ali nije bilo ni takvih diverzanata. Manijaci ce se pojaviti malo kasnije.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
17/01/2009 21:37