beats by dre cheap

Preseljenjem na selo nestalo astme


Holandsko Udruženje astma pacijenata iznijelo je pozitivne rezultate kod astmatične djece koja  su preselila na selo. Kod mnogih od njih su nestale astmatične tegobe, kao i potreba za uzimanjem lijekova. Djeca su ostala u Holandiji, samo su udaljena iz gradova sa velikom zagađenošću zraka. Od ranije je poznato da su mnogi bolesnici od opstruktivnih plućnih bolesti bili prinuđeni, zbog ugroženosti života, da se preseljavaju i u druge zemlje, pogotovu u Norvešku.

Ovi slučajevi ukazuju da nije klima glavni uzrok astme i opstruktivnog bronhitisa, nego da je velika zagađenost vazduha ta koja izaziva alergijske reakcije na sluzokoži bronha, odnosno na alveolama pluca.

Fine čestice čađi  nastaju kao posljedica izgaranja  goriva u industriji i kod motora različitih vozila. Posebno su kamioni veliki zagađivači. Ove čestice su lakše od kucne prašine, pa ne padaju na tlo, nego se zadržavaju lebdeci u zraku. Udisanjem, zbog njihove lakoće, dolaze do najdubljih dijelova dišnih puteva. Često sadrže teške metale koji onda imaju direktno toksično dejstvo. Promjenjena sluzokoza postaje i osjetljivija na stetno dejstvo sumpordioksida i ugljen dioksida i ugljenmonoksida.

Smatra se da fine čestice aerozagađenja, kao tihi ubica, izazovu više smrtnih slučajeva na godinu dana, nego što je prosječan broj poginulih u saobraćajnim nesrećema u Holandiji u godini dana (oko 1300). Djeca koja žive u blizini autoputeva su česte žrtve astmatičnog bronhitisa.

Roterdam i područje oko njega imaju uglavnom prosječno povećanu koncentraciju finih čestica, odnosno preko tolerantne granice od 30 mili centigrama po kubnom metru. Vise o tome vidi zagadjenost finim cesticama. Na slici preuzetoj sa tog linka je raspored gustine zagadjenosti finim cesticama u Holandiji.

Ranije sam pisao kako je od lani u Njemačkoj za ulazak autom  u neke gradove obavezno kupiti vinjetu, čija cijena varira ovisno od veličine zagađenja koju motor automobila izaziva .  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
05/02/2009 09:44