beats by dre cheap

Osteoporeza, bolest staklenih kostiju

A scanner used to measure bone density with dual energy X-ray absorptiometry 

Životni vijek postaje sve duži, međutim produženje života dovodi i do češćeg ispoljavanja određenih stanja vezanih za starije životno doba. Jedno od takvih stanja je i osteoporoza, o kojoj se sve češće govori. Osteoporoza je uglavnom bolest žena, i to nakon klimakterijuma. Ona je naročito izražena nakon šezdeset godine života. Međutim od bolesti oboljevaju i muškarci, posebno poslije 65-te godine života. Smatra se da nakon 50-te godine života jedna od tri žene, odnosno jedan na dvanaest muškaraca imaju osteoporozu.

Kosti se sastoje od kompaktnog perifernog dijela, i centralnog dijela koji je građen u vidu spužve (spongioza). Koštane trabekule su izpresjecane u vidu traka koje se križaju, a između njih ostaju vazdušni prostori. Na taj način kosti zadržavaju svoju čvrstinu, a nisu teške kao kad bi bile potpuno kompaktne.

Kod osteoporoze dolazi do propadanja koštanih lamela, te do nastajanja sve širih vazdušnih prostora u spužvastoj sredini kosti (spongioza). U veoma teškim slučajevima kosti postaju lomljive kao da su od stakla, jer preostaje samo okvir kosti. Smanjivanje koštane strukture u spongiozi kosti se naziva osteoporoza (os-kost, na latinskom).

Gustina kosti se ispituje na posebnom aparatu, denzinometru. Princip aparata je da mjeri otpor koji kost pruža prolasku rentgenskih zraka. Što je kost poroznija, otpor je manji. U Americi se preporučuje kontrola svake žene starije od 65 godina, na aparatu, denzinometru. Žene koje imaju veći rizik trebaju se kontrolisati i ranije.

Osteoporoza zahvata prvenstveno kratke i pločaste kosti, te krajeve velikih kostiju. Znači stradaju kičmeni pršljenovi, glava butne kosti, grudna kost, rebra. Posljedica bolesti je da mogu nastati spontane (bez ikakvog razloga) frakture (lomovi) kostiju. Usljed slabosti kičme rano nastanu pogrbljenost u gornjem dijelu, i lordoza (savijenost prema naprijed) u donjem dijelu kičme.

Ovdje ću samo istaći da bolest pogoršavaju ishrana sa malo kalcijuma (mliječnih preparata), nedostatak D vitamina u ishrani, te smanjeno unošenje minerala važnih za izgradnju kosti (fosfor, cink, željezo, bakar, bor), te nedostatak vitamina A, K, E.  Pušenje se smatra važnim faktorom koji negativno utiče na pojavu i razvoj bolesti. Takođe negativan uticaj ima i korištenje gaziranih pića. Kafa je jedno vrijeme optuživana za negativno djelovanje, ali je to opovrgnuto.Manja kloičina alkohola ne utiče negativno na bolest.

Fizička neaktivnost utiče na propadanje koštane supstance. Zato se u prevenciji oboljenja preporučuje hodanje, te raznolike tjelesne vježbe. Ali pretjerana fizička aktivnost ubrzava osteoporozu. Poznate su žene sportistkinje, maratonke, koje su oboljele od teških oblika bolesti.

Veoma je važan mobilitet organizma. Bolesti i stanja koja dovode do imobilizacije značajno povećavaju rizik od oboljevanja. Tako mnoge hronične bolesti, naprimjer hronični reumatizam, sarkoidoza, krvne bolesti, amiloidoza, diabetes, insuficijencija bubrega, Kronova bolest, bolesti jetre, hipoparatireoza, itd. mogu izazvati sekundarnu osteoporozu.

U razvoju bolesti veliku ulogu igraju hormoni. Pored nedostatka estrogena kod žena, i nedostatak hormona štitaste žlijezde (tireoidee) utiče negativno na osteoporozu. Kod muškaraca smanjenje testosterona, posebno nakon 65 godina povećava sklonost osteoporozi.Takođe i prevelika količina, naprimjer glikokortikoida (kortizona) izaziva bolest.

Upotreba nekih lijekova može izazvati ili pogoršati osteoporozu. Na prvom mjestu dugotrajna upotreba glukokortikoida, prednizona naprimjer, jako povećava rizik od oboljevanja.

Barbiturati, antikoagulanti (lijekovi protiv zgrušavanja krvi) i neki drugi lijekovi takođe imaju negativan uticaj.

U liječenju bolesti se u posljednje vrijeme koriste lijekovi koji spriječavaju razgradnju kosti, kao i lijekovi koji imaju uticaj na obnavljanje koštane supstance. Takođe je važna promjena životnog stila, odnosno opšte mjere za kontrolu bolesti.

Bisfosfanati su lijekovi koji djeluju protiv resorpcije kosti. Tu spadaju Fosamax, Actonel, Boniva. Forteo je najpoznatiji lijek koji se koristi za reparaciju (anabolizu) kostiju. Hormon estrogen se može koristiti u nekim slučajevima, ali ima dosta kontroverzi o njegovoj upotrebi. Kod muškaraca se može davati hormon testosteron. Kalcijum, i vitamin D su važni suplementi u liječenju.

Svi nabrojanii lijekovi (uključujući i kalcijum i vitamin D) se moraju koristiti po preporuci i kontroli kućnog doktora, odnosno specijaliste, i mora se voditi računa o njihovim neželjenim pojavama.

Od opštih mijera je važna ishrana bogata kalcijumom (mlijekom), vitaminima, mineralima i proteinima. Takođe je neophodna i umjerena fizička aktivnost. Treba izbjegavati pretjerana fizička iscrpljivanja i nagle pokrete, a pogotovu preveliku opterećenost (nošenje i podizanje teških predmeta).

Veoma je važno da se osobe oboljele od osteoporoze čuvaju pada. Neke druge bolesti i stanja, kao slab vid, sklonost nesvjesticama, srčane aritmije i drugo mogu uzrokovati sklonost padanju osobe, a pad obično dovodi do loma kuka, butne kosti, kičme, itd. Važno je napomenuti da sklonost frakturama često ima nasljednu osnovu, pa kod osoba, kojima je naprimjer majka doživljavala frakture usljed osteoporoze, treba poseban oprez. Komplikacije bolesti, odnosno frakture, liječe se ortopedski, operacijama i ortopedskim pomagalima.

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
22/02/2009 18:41