beats by dre cheap

Akupunktura: vodu vari, vodu hladi

Acupunctuurkaart uit de Ming-dynastie

Šetajući prekjučer šarolikom Weimar straat (ulicom) u Den Hagu, između ostalih interesantnih dućana naiđoh i na praktiku za akupunkturu. Praktika nosi ime Yao, što na kineskom možda znači prezime akupunkturiste, a na našem znači: “Jao ti ga tamo!”

Kinezi su u Sarajevu postali poznati kad je otvoren Kineski restoran na obali, a akupunkturu mi niko nije ni spomenuo tokom studija medicine. Dolaskom demokratije i raznih stranaka akcije, krenula je i akcija promovisanja akupunkture, pa je tako neposredno pred kataklizmatična događanja kao kulminacije raznih akcija, bila otvorena i poliklinika za akupunkturu i to u zgradi Komunističke partije, koja ce kasnije, kojeg li apsurda, postati zgrada vlade polovine bivše Republike BiH. Razvojem demokratije pored akupunkture dobili smo i hiljade Kineza koji nam prodaju svoje smeće od robe.

Akupunktura je metod liječenja, ili dopune liječenja, koja kao glavni argument uspjesnosti poteže to da je upotrebljava skoro petina stanovništva na zemaljskoj kugli. Argument u velikoj mjeri pada u vodu ako se kaze da se radi uglavnom o Kinezima. Oni su prije 3000 godina izmislili metod bodenja tijela u smislu vraćanja energije tijelu i ponovnog uspostavljanja poremećene ravnoteže određenih sila u tijelu. Igle se bodu duž meridijana u tijelu, koji su poput meridijana na zemlji, pretpostavlja se da postoje, ali nisu ničim označeni. Igle su kroz istoriju mijenjale materijal, pa su korištene kamene, bronzane, čelične, zlatne.

Zvanična medicina ne priznaje akupunkturu kao metod liječenja. Nije nikad naučno dokazano djelovanje akupunkture. Pozitivni efekti su zasnovani na subjektivnom utisku koji je inače poznat kod dejstva placeba (lažnog lijeka). Psihosomatske bolesti, kod kojih u stvari ne postoji tjelesna bolest, nego psihički poremećaj, često reaguju privremeno pozitivno na novu terapiju. U najvećem broju slučajeva se radi o koincidenciji poboljšanja koje bi se desilo i bez terapije (kao vitamini kod prehlade).

O djelotvornosti akupunkture kod najvećeg broja bolesti zaista ne može biti ni govora. To je jasno svakome ko imalo zna pravu prirodu bolesti. Akupunktura ne može odstraniti potpuno izlizalu hrskavicu koljena, niti ubiti uzročnika upale pluća, ili ubiti maligne ćelije raka. Infektivne, maligne, degenerativne bolesti nemaju nikakve šanse da se liječe ovim metodom. Jedino dolaze u obzir bolesti bez organskog supstrata, kao što su psihički umor i iscrpljenost, strah od bolesti, nedostatak pažnje i usamljenost, koje se reflektuju kao tjelesna bolest. U tom pogledu akupunktura ima isti učinak kao ljekovite banje, termalne vode, liječenje toplotom, sauna, masaže, ili pažljivi prijateljski razgovor strpljivog doktora, ili  grupne psihoterapije.

U Holandiji se i neki doktori bave akupunkturom, i postoji holandsko udruženje akupunkturista. Relativno čist i lagan posao može donositi lijepe pare. Akupunkturisti međutim nisu priznati kao profesija, iako su napravili udruženje, jer ne postoje naučni dokazi da od onoga što rade ima koristi. Iako kod akupunkture bude komplikacija (zabilježen čak i pneumotoraks), radi se o uglavnom bezopasnoj metodi, pa zato nije ni zabranjena.

Na slikama : Yao praktika u Wiemar ulici, sa izlogom prepunim kineskih šarenih slika.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
26/02/2009 12:05