beats by dre cheap

Weimarstraat (ulica) u Den Hagu

Tramlijn 2 in de Weimarstraat
De jaren ´60 in de Weimarstraat: Lijn 2 is zojuist zwembad 'De Regentes' gepasseerd.

U  zapadnom dijelu Den Haga, u dijelu grada Regentessekwartier (Segbroek), sa južne strane najduže ulice Laan van Meerdervoort, kuće su uglavnom  potpuno iste veličine, imaju prizemlje i tri sprata, napravljene su od crvene cigle, sa prozorima i vratima izrazito bijele boje uz rustične balkone i obilje ukrasa u drvetu. Cijele ulice i kuće u njima  stare preko sto godina su zakonom zaštićene kao gradski spomenik, a u 2000-toj  godini su renovirane i vraćen im je stari sjaj.

Jedna od poznatijih ulica, na pravcu istok – zapad je Weimar ulica, koja je dobila ime po njemačkom  oficiru koji je vodio holandsku vojsku u bitci kod Waterloo-a.. Ulica je dugačka kojih kilometar i po, od tramvajske linije tramvaja 12, do linije 11, prekinuta okruglim trgom na čijem je centru obelisk u slavu regentese Emme koja je vladala Holandijom krajem prošlog vijeka, dok je kraljica Wilhelmina bila maloljetna.

U Weimar ulici se stanuje i trguje. Ulica ima dugotrajnu trgovačku tradiciju. Međutim sve je teže opstati živ kao vlasnik male trgovine. Supermarketi su preuzeli glavnu prodaju i malim trgovcima je ostalo da se prilagođavaju i da nude ono što nema u supermarketima. Mali ugostiteljski objekti, specijalizovani za posebne nacionalne kuhinje, japansku, kinesku, surinamsku i kakvu ne još, turske pekare sa turskim pizama i kebabima, predmeti sa mađarskim ukusom. Prodavnice raznoraznih džidža, cvijeća, polovnih stvari, šnajderaji, frizeraji.  Turistički biro koji se zove Georgija. Nema šta nisu ljudi izmislili da zarade koju paru, a gledajući onako sa strane čini mi se da slabo to sve skupa ide, dućani su zapušteni, drvenarija oguljena, namjestaj zastario. Valjda kriza, pa to ti je.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
26/02/2009 17:52