beats by dre cheap

Počela vakcinacija mladih djevojaka protiv virusa, uzročnika raka grlića materice

Computerbewerkte weergave van cryo-electronenmicroscopische opnamen van humaan papillomavirusdeeltjes
Figuur 4.1 Computerbewerkte weergave van cryo-electronenmicroscopische
opnamen van humaan papillomavirusdeeltjes
Humani papilloma virus

U Holandiji je počela dugo najavljivana vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzročnika karcinoma grlića materice. Vakcina, koja inače nije jeftina, je besplatna. Sve mlade djevojke ( neke u stvari djevojčice), starosti od 12 do 16 godina su dobile poziv za vakcinisanje u opštinskoj zdravstvenoj službi. Cilj vakcinacije je da se kod djevojaka, prije nego što stupe u seksualne odnose, razvije imunitet protiv virusa.

U Holandiji godišnje oboli oko 600 žena od karcinoma grlića materice. Od njih jedna trećina oboljelih smrtno završi. Zbog ranog ulaska u seksualne odnose, dolazi i do ranog inficiranja virusom, koji može izazvati karcinom i kod mladih osoba. Tako i dobna skupina oboljelih žena postaje sve niža.

Bilo je dosta rasprava o potrebi vakcinisanja. Postoji i posebno udruženje koje je protiv vakcinacije, i koje ukazuje na njeno štetno dejstvo. Zbog toga ima dosta onih koji su protiv vakcinacije svoje djece. Smatra se da će se oko tri četvrtine pozvanih odazvati pozivu i vakcinisati se  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
03/03/2009 09:29