beats by dre cheap

Najveća pijaca u Evropi

de haagse markt historie
Pijaca u Den Hagu  u Herman Closterstraat , na istom mjestu, postoji vise od 70 godina

Najveca u Evropi , tako pijaca u Den Hagu (Haagste markt ) reklamira samu sebe. Duga je  pola kilometra, pripadaju joj dvije tramvajske stanice, a široka je nekih stotinjak metara. Nije mala ni ona pijaca u centru Roterdama, ali ova je ipak veća. A pijaca, ko pijaca, ista ko naše Ciglane, i obuće i odjeće, i voća i povrća, ribe, kozmetike, svega za kuću. Na nekoliko mijesta prodaju voće i povrće  izdijeljeno u plastične posude, pa ne moraju vagati. Samo izabereš koju ćeš posudu. Tako su kod nas prodavali seljaci kad sam bio dijete, i kad nije bilo vagi na pijaci.

Uglavnom prodaju i kupuju imigranti razne boje kože, raznog govora, i kad govore holandski kod svakoga je to drugačiji jezik. Ima i Holandjana tradicionalno neukusno odjevenih. Ima dosta i kioska sa hranom, turskom, surinamskom, holandskom. Roba uglavnom bofl, lošeg kvaliteta, odjeća i cipele od sintetike, ručni satovi za tri eura, tursko rublje.

Na obližnjoj tramvajskoj stanici tri revizora, dva muškarca i dvije zene, pregledaju narodu karte na stanici, prije nego i dođu do tramvaja. Izgledaju mnogo gore nego sarajevski revizori.

Iako je ovo, eto, najveća pijaca u Evropi, ista je kao i svugdje u Evropi. Pijace su se izgleda potpuno globalizirale, odnosno europizirale, ali u negativnom smislu. Pobijedio je uticaj sa juga i jugoistoka, pa možemo reći da su se pijace balkanizirale.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
12/03/2009 19:10