beats by dre cheap

Maastricht – grad burgonjskog duha

Burgonja (Burgundija, vidi ) je departman u Francuskoj, sa glavnim gradom Dižon (Dijon). Do 1790 je bila nezavisna provincija u okviru Francuskog kraljevstva. Nekada je Burgonja bila kraljevstvo u Evropi, čije su se granice protezale i na sjever, obuhvatajući današnje niske zemlje, pa je Brisel jedno vrijeme bio glavni grad kraljevstva. Burgundinci su bili stari narod koji se iz Zapadne Njemačke presilio u Istočnu Francusku.

Grof Filip Dobri (Filip III, vidi ) je vladao Burgonjom od 1419 do 1467. Pod njegovom vlašću je bilo i područje današnje Holandije. On je u stvari postavio osnove Holandije kao neovisne države. Grof je preferirao luksuz i opušten život, u kome su dobro jelo i piće igrali veoma značajnu ulogu.

Za Belgijance, te Holanđane koji žive u južnim provincijama Limburg i Brabant se kaže da imaju burgonjski duh, odnosno da vole uživati u životu, vole opuštenost, dobru hranu i kapljicu. Po tome se razlikuju od sjevernjaka koji su više pod uticajem germanskog i protestanskog duha koji podrazumjeva rad, štedljivost i odricanje od luksuza.

Burgonjski duh se itekako osjeti u glavnom gradu Limburga, Mastrihtu (Maastricht, vidi ). Pored velikog broja impozantnih crkava, od kojih su sve, osim jedne, katoličke, postoji ogromni broj restorana sa stolovima napolju i tablama sa ispisanim jelima i đakonijama. Mastriht je zaista osvježenje u odnosu na jednolike i dosadne holandske gradove. I arhitektura je drugačija, kitnjastija, i po tome Mastriht liči mnogo više na Pariz, Luksemburg ili Brisel, nego na Amsterdam ili , pogotovu, Rotterdam. 

Bazilika Nase Drage Gospe (Basiliek_van_Onze_Lieve_Vrouwe_Tenhemelopneming) datira od jedanaestog vijeka i njen dodatni dio (Dagkapele) je danas  i svetište. Vjernici dolaze da se pomole ispred statue Bogorodice ("Sterre der Zee") i da zapale svijeću. Toliko je svijeća bilo upaljeno da je toplina dopirala na desetak metara od mjesta za molitvu.

Interesantno je da se u samom centru, na glavnom trgu, nalaze jedna do druge (izgledaju kao jedna crkva), stara katolička bazilika Svetog Servatiusa (zaštitnika katoličkog Mastrihta), i protestanska crkva Svetog Jana.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
17/03/2009 09:40