beats by dre cheap

Amos Oz, izraelski pisac, cionist liberalnih shvatanja

Amos Oz in Literaturhaus, Minhen, 7 novembar 2004 

Juče sam gledao interesantnu emisiji o izraelskom piscu Amos_Oz  (na belgijskom flamanskom  programu, emisija  Lichtpunt ). Pisac se rodio u Jerusalimu 1939. Roditelji su mu porijeklom iz Vilnusa (Litvanija).  Amos kaže da je je sa petnaest godina otišao od kuće, jer se ni po čemu nije slagao sa svojim ocem. Majka mu se ubila kad mu je bilo dvanaest godina. Otišao je u kibuc ( izraelska seoska zajednica, slična kolhozu u SSSR-u) 1954.-te godine, i ostao u njemu 32 godine. Tamo je u početku vozio traktor, upoznao je svoju suprugu, oženio se, i počeo pisati, te već tada objavio nekoliko knjiga. Bio je u izraelskoj vojsci u dva rata, prvi put 1967 godine.

Amon Oz je dobio mnoga međunarodna priznanja, a prošle godine je proglašen počasnim doktorom Univerziteta u Antwerpenu (poznatog po brusionicama dijamanata, čiji su vlasnici uglavnom Jevreji). Dobio je i visoku njemačku Geteovu nagradu za literaturu.

Tokom emisije snimljena je posjeta Amosa starim prijateljima u kibucu. On kaže da je socijalizam svugdje u svijetu u krizi, i da se kibuci u Izraelu raspadaju. Žali za njima, jer je imao veoma sadržajan socijalni život, gdje su ljudi bili veoma bliski jedni drugima i stajali jedni drugima na raspolaganju.

Zanimljive su Amosove izjave vezane za religiju i za izraelsko-palestinske odnose. On kaže da religije, same po sebi, nisu odgovorne za rat, ako se ne radi o fanatizmu. A fanatici se bave drugim ljudima i pokušavaju im nametnuti svoj fanatizam i napraviti ih sebi sličnima. Ako to ne uspiju onda gledaju da ih unište. Po njemu je hrišćanski fanatizam (fundamentalizam) donio više nasilja i zla nego islamski.

I Palestinci i Izraelci imaju pravo na Izrael, odnosno Palestinu, jer i jedni i drugi nemaju druge zemlje.  Mora se postići kompromis, u kome će svako morati u nečemu popustiti. Na kraju neće niko biti zadovoljan, ali će biti mir, a ne rat. Kaže da su Izraelci trebali da odgovore na provokacije iz Libana, ali ne tako neproporcionalno (valjda je emisija snimana prije posljednjeg rata u Gazi). On nije protiv rata, jer da nije bilo rata protiv nacista, i danas bi Hitler vladao svijetom, ali je za rat samo kao odgovor na agresiju, i nikako drugačije. Rat sam po sebi je grozan, i niko ne može opisati strašni miris rata, ali je rat neophodan kao odgovor na agresiju. Od 1967. je Oz strastveni pobornik dvodržavnog uređenja Izraela, odnosno stvaranja posebne palestinske države.  Osnivac je pokreta Peace Now (1978), a bio je pobornik politike Shimon Perez-a i Ehuda Baraka.

Amos Oz se smatra jednim od najvećih pisaca današnjice. Ranije je o njemu bila emisija na holandskoj TV ( Tegenlicht, 1977). U komentarima je bilo dosta oprečnih mišljenja o njegovim stajalištima. Pravo prezime mu je Klausner, ali je nakon odlaska od oca promijenio prezime u Oz, što na hebrejskom znači hrabar, odvažan.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
23/03/2009 09:25