beats by dre cheap

Levenhuk (Leeuwenhoek): Trgovac, geometar i otac mikrobiologije

Antoni van Leeuwenhoek, Jan Verkolje. Slika prenesena sa wikipedie.

Juče je objavljena vijest da  će se 8 aprila  održati aukcija  na kojoj  će se na prodaji naći originalni mikroskop koji je napravio Antonie_van_Leeuwenhoek . Mikroskop je slučajno, krajem sedamdesetih, nađen na smetljištu u Leiden-u i jedan je od tri preostala u svijetu. Njegova vrijednost se cijeni na 100000 eura.

Svjetski poznati naučnik i pronalazač ima veoma čudnu biografiju. Rođen je u Delftu 1623 godine, i u istom gradu je umro nakon 91-e godine života. Antoni je bio praktičan čovjek i bavio se trgovinom platnima. Upotrebljavao je lupu za kontrolu kvaliteta platna. Položio je ispit za geometra,a je postao je i oficijelni wijnroeier (mjerač preostalog vina u buretu).

Sva ova zanimanja su ga napravila bogatim čovjekom. Imao je dosta vremena da se u zaleđu svoje trgovine počne baviti uvećalima. Iako je prvi mikroskop otkrio Englez Robert Hooke, mogućnosti takvog mikroskopa su bile veoma ograničene, on je uvećavao samo 30 puta. Posebnom tehnikom i kombinacijom malih sočiva Levenhuk je uspio konstruisati mikroskop sa uvećavajućom moći 500 puta.

U tajnosti je počeo praviti biljne i životinjske preparate i gledati ih pod svojom spravom. Svoja zapažanja je u obliku pisama slao Engleskom kraljevskom društvu (Royal Society). Toko života poslao je preko 300 pisama. U početku je ta saradnja bila dobra, a onda su njegova otkrića, koja su uzdrmala neke od postojećih teorija nastanka novih organizama (spontana generacija), pa mu uglednici iz Engleske više nisu vjerovali. Poslali su visoku delegaciju naučnika i svećenika u Delft da se uvjere u Levenhukove nalaze. Poslije su svi njegovi nalazi priznati, a u nauci je odbačena teorija spontane generacije.

Leeuwenhoek je krio svoj pronalazak, i nije dao da niko sazna kako ga je napravio, niti da ga upotrebljava, osim njega. Način na koji je on spojio sočiva je ostao nepoznanica i dugo nakon njegove smrti. Tek 1950 se uspjelo po njegovom principu formirati identičan aparat.

Otac mikrobiologije je otkrio jednostavne mikroorganizme (protozoe, 1674.) bakterije (1676), spermalne ćelije (1677), mišićne ćelije (1682). Zanimljivo je da je pisma u Englesku neposredno do svoje smrti, i da je čak i u samrtničkom krevetu opisivao detaljno svoju bolest i opis poslao u London.

Levenhuk nije imao nikakvo naučno obrazovanje, nije ucio latinski, imao je smisla za tehniku i crtanje i izvanredan dar opažanja, a njegov doprinos nauci je neprocjenljiv. U jednoj anketi je proglašen četvrtim najvećim Holanđaninom svih vremena. 

Van Leeuwenhoek's microscopes by Henry Baker

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
27/03/2009 09:38