beats by dre cheap

U posjeti Novom Sarajevu

Moja opština, u kojoj sam živio od 1963. do 1984-te, bila je Novo Sarajevo. Početkom šezdesetih godina prošlog vijeka naselje Grbaica se protezalo do Željinog stadiona, dalje je nizvodno na lijevoj obali Miljacke od novih naselja sa velikim zgradama postojalo samo Naselje Pavla Goranina, današnje Švrakino selo, i danas jedno od najneuglednijih naselja u Sarajevu. Sve ostalo su zauzimale male radnicke kućice sa vrtovima, na području današnjeg Hrasnog i Otoke.

Ja sam u roditeljskom stanu stanovao na Grbavici 2, odmah pored Željinog. To su bile posljednje zgrade na Grbavici. U blizini je bio Strojorad, gdje su se opravljala motorna vozila. Preko Miljacke je bio stari hotel Bristol, stara željeznička (uskotračna) stanica, zgrada Socijalnog, opštinska zgrada, robna kuća Nama, kino Arena, apoteka  i želejznička škola .

Odmah do Grbavice 2 je sagrađeno naselja Hrasno. Centralni dio je trg, koji je nosio ime “Trg Pere Kosorića”.  Danas se taj trg zove Trg heroja.U centru su četiri velika nebodera ( jako stradali u ratu, i nepotpuno obnovljeni) , a okolo su manje zgrade sa mnogim radnjama u prizemlju. Poslije je sagrađena mala pijaca koja i danas radi.

Na drugoj strani Miljacke je sagrađena velelijepna zgrada Elektroprivrede BiH, te novi veliki luksuzni  hotel “Bristol”. Nestalo je prizemne zgrade robne kuće, a tu je  pored nje iza posljednjeg rata napravljena savremena robna kuća “Robot”-a. Zgrada Socijalnog je obnovljena i ustakljena nakon rata, isto kao i Elektroprivreda.  Izgorilo je i nestalo kino Arena, a veoma velika i neugledna zgrada-neboder, zvana Šibica, je izgorjela skoro  do pola. Poslije je restaurirana, međutim očigledno da su vlasnici morali sami stavljati stolariju, jer postoji apsolutno šarenilo u boji i izgledu prozora. Jedna manja zgrada, neposredno uz supermarket “Hoše” je međutim potpuno devastirana i umjesto stanova zjape rupe . Ranije je u prizemlju ove zgrade bila filijala "Jugobanke".

Na području nekadasnje Stare stanice su u bivšoj ulici Darovalaca krvi neboderi, koji su takođe veoma stradali, i samo djelimično obnovljeni. Tu je I zgrada Hitne pomoći. Na mjestu bivše fabrike vagona “Vaso Miskin Crni” otvoreno je nekoliko prodavnica, od kojih su najpoznatije novi Interex, i prodavnica tekstila Bagatela, koja ima i proizvodni pogon. U njihovim leđima , na mjestu bivšeg Tržnog centra za povrće I voće, je trzni centar Merkator, a od nje prema gradu sličan trgovački centar VEF, te visoka zgrada Energoinvesta.

Novi hotel Bristol je potpuno izgorio u ratu, i nije obnovljen, i pored nekih najava o tome. Do njega je lijepo uređena zgrada Treće Gimnazije, i restaurirana pravoslavna crkva Svetog Preobraženja, te dalje prema gradu su Ekonomska škola, Mašinski I Prirodnomatematički fakultet, a onda veliko gradilište sa potpuno novim zgradama Reiffeisen banke, Turske ambasade, novog trgovačkog centra,  i na mjestu bivše kasarne, nova Američka ambasada. Četiri vojna nebodera uz samu lijevu obalu Miljacke su obnovljena, ali izgledaju još nenaseljena. Do njih su osnovna i muzička škola, i nova džamija na Grbavici 2. Od starog Strojorada ostali su samo ostaci skeleta, a obnovljen je i osavremljen dio za tehnički pregled vozila. Obnovljen je i Zeljin stadion, sa mnogo neurednih prodavnica u prizemlju sjevernih tribina. Veceras se prvi put nakon 18 godina igra utakmica pod reflektorima, izmedju Zelje i Zrinjskog.

Sve u svemu ovaj dio grada je jedan od njegovih glavnih centara, sa veoma velikom koncentracijom važnih objekata. Uređena šetališta sa obje strane Miljacke djeluju lijepo i urednoo, posebno sada, kada je drveće tek olistalo, a rijetke voćke obeharale. Supruga i ja smo u šetnji evocirali naše uspomene, na mnoge prodavnice i osobe, kojih više nema. Jedan od njih je i frizer Fadil Toskić, koji je imao frizeraj na trgu u Hrasnom. Tu je i poznata slastičarna Palma, koja svojom uređenošću odskače od ružne fasade zgrade u čijem prizemlju se nalazi.  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
22/04/2009 23:16