beats by dre cheap

Brusnica, ( cranberry), istine i zablude

U posljednje vrijeme kod nas je veoma popularna biljka brusnica, i to zbog svojih ljekovitih svojstava.

Američka brusnica ( Vaccinium macrocarpon, Cranberry ) raste i uzgaja se u Sjevernoj Americi, a njena ljekovita svojstva su bila poznata još Indijancima. U pojedinim krajevima Amerike i Kanade biljka ima veliki ekonomski značaj, i velike količine se izvoze. Plodovi sazrijevaju u jesen, i krupniji su nego kod evropske brusnice. U Holandiji se biljka odomaćila na ostrvu Terschellingen. Na drugim mjestima je veoma rijetka. Traži kiselo tlo.

Evropska brusnica  (Vaccinium vitis, holandski Veenbes) raste na kiselim tlima, u šumama. Sazrijeva u ljeto,a plodovi su sitniji nego kod cranberry.. Biljka ima jajaste listove, plodovi su crvene bobe, koje kasnije postaju smeđe. I Evropska brusnica se sve više uzgaja kao ukrasna biljka u vrtovima, ili na plantažama za ekonomske potrebe.

Plod sadrži dosta ljekovitih supstanci. Pored obilja minerala i vitamina, veoma je bogat u vitaminu C. Proantocianidi imaju protivupalno djelovanje, jer se smatra da spriječavaju učvršćivanje bakterija za zid mokraćne bešike, odnosno da otpuštaju već prikvačene bakterije. Iako nije potpuno dokazano, smatra se da ove materije imaju povoljno dejstvo kod urinarnih infekcija, čira na želucu i dvanaestercu, te da spriječavaju stvaranje naslaga na zubima (plakove). Antioksidantno dejstvo ima preventivno dejstvo na razvoj srcanih bolesti. Biljka sadrži takođe oksalnu i benzolsku kiselinu, te izoforon. Prekomjerna upotreba izaziva mučninu i proljeve.

Brusnica izaziva zakiseljavanje mokrace ( zbog visokog sadrzaja vitamina C), pa ako se istovremeno pije uvin caj (koji djeluje samo u alkalnoj sredini), gubi se ljekovitost uvinog caja.

Konzumira se svjež i osušen plod, zatim svježi sok iz ploda,čaj od lišća i suhih plodova. Od plodova se pravi džem, a koriste se i kod pravljenja kolača. Biljka bi u BiH mogla imati veliki ekonomski značaj. Kilogram osušenog ploda košta u maloprodaji 20 KM.

Korisni linkovi o ovoj biljci i njenom uzgajanju: http://www.vinogradarstvo.com/index.php?s=717http://www.beautymag.net/prehrana/hrana/voce/brusnica 

Cranberry-oogst in New Jersey
Slike uz tekst su prenesene sa holabndske Wikipedije ( slobodno kopiranje)

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
12/05/2009 09:08