beats by dre cheap

Kako spriječiti pojavu melanoma kože, i kako ga prepoznati u ranom stadijumu

Vrijeme je pojačanog izlaganja suncu, pa nije naodmet ponovo upozoriti na opasnost raka kože, odnosno najmalignijeg raka kože, malignog melanoma, o kojem sam i ranije pisao (vidi leteci - arhiva). Nedavno je objavljeno da svaki sedmi stanovnik Holandije oboli tokom života od nekog oblika raka kože, mada na sreću nisu svi tako opasni kao melanom. Tendenca oboljevanja je u stalnom porastu.

Melanom je najagresivniji tumor u ljudskom organizmu. Iako dugo vremena može da spava, i da raste samo po površini kože, u jednom momentu nastane rast u dubinu kože, u takozvano krzno, gdje postoje krvni sudovi. Ako melanom probije krvni sud, a to nastane i kod veoma male debljine melanoma, nastane rasipanje malignih ćelija po cijelom tijelu. Tada je liječenje obično bezuspješno.

Da bi se uticalo da se melanom ne pojavi (mada to nije sasvim moguće) treba strogo voditi računa o jačini sunčevih zraka (UV- indeksu), te o dužini vremena eksponiranja suncu. Veoma je važna adekvatna zaštita sredstvima za mazanje kože, koja sadrže filtere protiv UV zračenja. Iako veza izmedju pojacanog izlaganja suncu kod odraslih, i pojave melanoma, nije naucno sto posto dokazana, sigurno je da opekotine od sunca koje se dobiju u djecijem uzrastu, mogu mnogo kasnije uzrokovati maligni melanom. Zato je posebno vazna zastita djece, posebno da se ne pojave opekotine.

 Melanom se često naziva i bolešću dobrostojećih, jer bogatiji ljudi  (posebno oni sa sjevera, svijetle puti) nenaviknuti na sunce, odlaze  na odmor u sunčane destinacije, i nekontrolisano se izlažu suncu. Od melanoma češće boluju osobe svijetlih očiju. Muškarci ga najčešće dobijaju na glavi (ćelavom dijelu) i licu, a žene na nogama ( koje su kod žena češće izložene suncu).

Melanom može nastati na bazi već postojećeg mladeža, a često nastaje i kao sasvim novi mladež. Preporučuje se samopregled vlastitog tijela, uključujući i pregled leđa, odnosno zadnjeg dijela tijela,  i nogu, putem ogledala. Takođe treba pregledati i tabane i kosmati dio glave. Treba se potruditi i zapamtiti sliku svojih mladeža. Svaki ubrzani rast nekog mladeža, ili pojava novog koji brzo raste, može upućivati na melanoma.

Nije lako prepoznati melanom, odnosno razlikovati ga od običnog mladeža, i to je u domenu specijaliste dermatologa. Biopsijom koze se potvrdjuje dijagnoza. Pa ipak ima mnogo znakova koji mogu upućivati na malignu prirodu promjene.

Melanomi su obično veći po površini nego mladeži (obicno su veci od 6 mm u precniku), i primjetan je tokom kraćeg vremena njihov rast po površini (odnosno da mladez postaje veci). Dok su mladeži obično okrugli ili ovalni, melanomi su nesimetrični, i često  imaju nepravilan oblik. Rubovi melanoma su uzdignuti, a rubovi mladeža su ravni. Mladeži obično imaju jedinstvenu boju, a melanomi imaju varijante u bojama, pa je isti mladež obojen naprimjer crno i braon, ili ima različite nijanse ovih boja (vidi sliku). Melanomi mogu izazivati svrbež.

Nemoguće je opisati koliko je vrijeme važno u prepoznavanju melanoma. Dok je on površan, on je potpuno bezopasan. Treba ga ukloniti prije nego počne rasti u dubinu, jer rast od samo jednog mm u krzno kože može biti koban. Na nesreću manji broj melanoma (nodularni, ili čvorasti) već od početka imaju rast u dubinu.

U svakom slučaju, kod najmanje sumnje da sa nekim mladežom nešto nije u redu, treba konsultovati dermatologa. Danas u velikim gradovima postoje specijalizovane ordinacije za ranu detekciju melanoma. U ranoj fazi melanom se u ambulantnim uslovima odstranjuje operativno.

Vise o melanomu, vidi http://courses.washington.edu/hubio567/melanoma/

 Oni iz bogatijih krugova, imaju veci rizik od oboljevanja od melanoma koze  (slika skinuta sa gornjeg linka)

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
23/05/2009 09:49