beats by dre cheap

Simon Vinkenoog: “Moj duh ne stari, on je besmrtan!”


 Neki dan gledam emisiju o holandskom piscu  Simon_Vinkenoog -u. Osamdesetogodišnjak, ima za sobom šest brakova, pobornik slobodnog uživanja marihuane, bivši uživalac LSD-a. Pjesnik ekstremnog liberalizma,  čovjek koji opisuje svoje halucinacije, pristalica Albert Camus-a i drugih pisaca egistencijalizma. Prvi holandski beat pjesnik ( mi bi rekli pjesnik - padavičar), aktivan već pedeset godina, izabran je 2004 za Pjesnika Domovine ( Dichter des Vaderlands).

Dok razgovara sa novinarom belgijske TV ( emisija Lichtpunt, 17-05-2009) Simon savija joint, a kamerman ga u Amsterdamu, prati dok odlazi u svoj coffeeschop, i kupuje dnevnu dozu kanabisa.

Jedna mi se njegova izjava posebno svidjela: “ Knjiga je posljednji bastion čovjekove slobode”!

Zaista, birajući knjigu koju će čitati čovjek sam određuje put kojim će ići, i s kim će živjeti, inače je izložen neprekidnom uticaju medija, i okoline koji mu određuju put i formiraju mišljenje.

Za svojih osamdeset godina, neko ko je skoro cijeli život uživao marihuanu, a dugo vremena isprobavao djelovanje LSD-a, i ne izgleda loše. Pogotovu njegova bistrina misli, njegovo razmišljanje o životu, čovjekovoj slobodi, ne izgledaju nimalo oštećeni, naprotiv.

Je li on živi primjer da marihuana može imati pozitivan efekat na rad mozga? Poznato je da neki , osim priznate terapije kod bola i multiple skleroze, preporučuju marihuanu kao preventivno sredstvo (alzheimer-voorkomen) protiv Alzhajmerove bolesti ( u Holandiji se marihuana može kod nekih bolesti dobiti na recept, vidi brošuru Ministarstva zdravlja CannabisAlsGeneesmiddel ). Istina cannabis (marihuana, wiet) se kao lijek, ni u kom slučaju ne preporučuje da se konzumira pušenjem, jer pušenje izaziva niz negativnih efekata, posebno na plućima. Treba napomenuti da redovito pusenje marihuane kod jedne grupe uzivalaca dovodi do psihoze (ludila).

Web stranicu pjesnika, na kojoj on svaki dan nešto dopisuje, i koja je bogata fotografijama, vidi na http://www.simonvinkenoog.nl/

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
26/05/2009 09:10