beats by dre cheap

Nema dovoljno srednjoškolaca

Već se, na demografskom planu,  osjećaju strahovite posljedice ratnih zbivanja. U srednje škole Kantona Sarajevo upisaće se 1300 učenika manje, nego što ima raspoloživih mjesta. Mjesta ima za 7000 učenika, a osnovne škole završiće 5700 učenika. Upisuje se generacija rođena 1995, posljednje ratne godine. Tada se rodilo mnogo manje djece nego što je osamdesetih godina, prije ratne kataklizme. I godine poslije nisu mnogo bolje, pa i dan danas ne dolazi do porasta nataliteta. U susjednim zemljama, kao i u cijeloj Evropi, u kojoj nije bilo rata, je slican trend.

Nedostatak stanovništva, bijela kuga, imaće ogromne posljedice biti na opšte stanje društva. Sve će se više pogoršavati demografska slika, sve će više biti starih i onih za koje trebaju raditi mlađi. Za koga će raditi mnogobrojni učitelji, profesori, sociolozi, pedagozi, psiholozi, pravnici,  doktori, i koje već još ne profesije, koje i same traže da neko namiče pare za njih i izdržava ih.

Ogroman broj univerziteta i fakulteta na kojima se studira za zanimanja u sekundarnoj i tercijarnoj djelatnosti su samo zamagljivanje stvarnosti, i oni služe sami sebi, samo profesorima koji istovremeno rade na nekoliko fakulteta,a studentima ne obezbjeđuju ni minimum životne perspektive.

Treba se vratiti jakoj srednjoj školi, tehničke i poljoprivredne orijentacije, te spas tražiti u malim fleksibilnim proizvodnim preduzećima, i orijentaciju na proizvodnju hrane, šumskog voća, izgradnju  stočnih  farmi, voćnjaka, mljekara. Naprimjer u BiH nema ni jednog značajnijeg proizvođača sireva tipa Goude ili Edamer, nego se sve uvozi iz Slovenije. Takođe država mora ulagati u izgradnju puteva i hidrocentrala, čime će se zaposliti ljudi.

U socijalnoj politici mora se daleko veća pažnja pokloniti mladima, kako kod zapošljavanja, kupovine stana, tako i dječijeg doplatka i zaštite djece.

Kad sam došao u Holandiju čuo sam da su djeca luksuz, i da su djeca skupa. O tome nisam nikad razmišljao, a ni niko od nas u to vrijeme, prije tridesetak godina. Dovoljno je bilo imati posao, a za sve ostalo se nekako snalazilo.

Ovdje su veoma veliki dječiji doplatci, dobijaju ih svi roditelji, bez obzira na visinu plate. Država subvencionira boravak djece u obdaništima.  I pored toga stalno se pogoršava brojčani odnos onih koji rade i onih koje treba izdržavati, na štetu ovih prvih,  pa je to jedna od najvećih briga za budućnost društva.

  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
29/05/2009 08:50