beats by dre cheap

Koliko je efektivan Tysabri, protiv multiple skleroze ?

Main symptoms of multiple sclerosis.

Multipla skleroza (MS  Multiple_sclerosis ) je neuorološka bolest kod koje dolazi do propadanja ovojnica nervnih ćelija (mijelina). Bolest često napada mlade ljude, i dovodi do teških posljedica i invaliditeta. Još uvijek ne postoji pouzdan lijek u liječenju ove teške bolesti.

U Holandiji od MS boluje oko 16000 ljudi, i svake sedmice se pridruži deset novih. Danas je u novini  Algemene Dagblad (AD) izašao članak o pozitivnom djelovanju lijeka Tysaberi (vidi ovdje) . U Holandiji se ovim lijekom tretira 500 pacijenata, i po riječima dvojice neurologa svaki treći pacijent veoma povoljno reaguje na terapiju, posebno tako da ne dolazi do novih zamaha bolesti.

Tysaberi (Natalizumab) je 2005 u SAD doveden u vezu sa dva slučaja smrtonosne infekcije mozga, te je u SAD, a i u mnogim drugim zemljama privremeno povucen iz apoteka, ali je 2006.te ponovo vracen, sa preporukom za koristenje uz posebne mjere opreza (vidi komentar). Holandski neurolozi ističu da u Holandiji nije bilo ovako teških negativnih posljedica upotrebe lijeka.

U komentarima čitalaca, od kojih su neki i bolesnici od MS, se izražava sumnja u ono što je napisano o pozitivnom djelovanju lijeka. Posebno se ističe da lijek kod velikog broja pacijenata uopšte ne djeluje, te da podatak da nije bilo infekija mozga u Holandiji (kao ona dva slučaja u SAD), ne znači da lijek nije bezopasan u tom smislu. U jednom komentaru se napominje da u svemu objavljenom ima interes farmaceutska industrija.

Slika ispod naslova prenesena sa Wikipedije (slobodna licenca)

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
29/05/2009 09:36