beats by dre cheap

Ličnost sedmice: Dr Drago Nedić, šef Ureda za veterinarstvo BiH

Imponirala je retorička sposobnost i stručnost Dr Drage Nedića, veterinara, šefa Ureda za veterinarstvo BiH , u prošlosedmičnim raspravama sa koelgama iz Hrvatske, a povodom recipročnih mjera koje je uvela BiH, nakon što je Hrvatska zabranila uvoz peradi i ribe iz Bosne i Hercegovine.
Dr Drago Nedić je rođen 1962. godine u Gornjoj Slatini, kod Bosanskog Samca, a srednju školu je završio u Sarajevu. Tu je i upisao Veterinarski fakultet, gdje je diplomirao 1987. Ostao je na fakultetu da radi kao asistent na predmetu : ”Higijena i Tehnologija proizvodnje hrane”.Od 1992 karijeru nastavlja na različitim funkcijama veterinarske službe pri vladi Republike Srpske, a nakon formiranja Ureda za veterinarstvo BiH, postaje šef ureda. U međuvremenu je i doktorirao, i postao docent na Veterinarskom fakultetu u Beogradu
.

Čitajući njegov c.v. (vidi ovdje ) u njegovom životopisu se veoma malo, ili skoro nikako se ne spominje Bosna i Hercegovina, na jednom mjestu se spominje kao bivša BiH. Uglavnom se spominje Republika Srpska i Jugoslavija. Takođe se na jednoj stranici gdje su imena naučnika iz veterinarstva, njegovo ime veže samo za Republiku Srpsku (vidi ovdje ).

Doduše, radi se o dokumentima prije njegovog izbora na, što bi se reklo na državnu fumkciju u BiH. Možda se situacija promijenila kako je Drago izabran za glavnog veterinara cijele Bosne i Hercegovine.

Odbacujući te političke momente, kojima je opterećen svaki segment djelovanja u BiH, može se reći da se radi o jednom veoma stručnom i elokventnom čovjeku, koji je konačno pobudio i druge da potegnu rasprave i stave tačku na dugogodišnje skoro kolonijalno tretiranje Bosne i Hercegovine od strane njenih susjeda (što se tiče trgovinske razmjene hrane). Ne treba svakako, ako to Drago možda ne čini, istaći značaj Veterinarskog fakulteta u Sarajevu ( i u njegovom obrazovanju), kao jedinog fakulteta u BiH, i kao veoma dobre i priznate naučno-obrazovne ustanove, što se ispostavilo i u slučaju Drage Nedića.


Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
31/05/2009 10:07