beats by dre cheap

Reuw u Dejčiċima i Lediċima. U posjeti parku prirode Husremovac

Selo Dejčiċi je centar širokog područja snještenog na jugoistočnim obroncima Bjelašnice, u stvari  visoravni koja se nalazi između korita Zeljeznice, te istocnog masiva Bjelašnice i centralnog masiva Treskavice. Područje Dejčiċa je pripadalo opštini Trnovo, odnosno gradu Sarajevo, a nakon rata je pripalo federalnom dijelu opštine Trnovo. Brdoviti  i  povremeno blago zatalasan predio planinske visorvani prosječne visine od oko 900 -1000 metara nad morem je veoma  slabo  naseljen. Novi put koji od Igmana prolazi ovim krajem, i kod Trnova se spaja sa magistralnim putem Sarajevo- Foča. Put je  je širok i dobro  asfaltiran, te prilično vijugav.

Put otkriva do sada meni nepoznato područje, u neposrednoj  blizini glavnog grada. Priroda je neprirodno zelena, kao da se ne rado o evropskom kontinentu, nego kao da smo u Južnoj Americi. Nakon dvadesetak kilometara vožnje od Igmana, stiže se do  ljupkog i slikovitog sela Dejčiċi. Selo, koje su srpske postrojbe u ratu potpuno uništile, je najveċim dijelom obnovljeno, a slikom sela dominira vitko bijelo minare obnovljene džamije.

Iduċi dalje ka Trnovu put se vijugavo spušta i dolazi do korita bistre planinske rijeke Bistrice, koja se nekoliko kilometara dalje ulijeva u Zeljeznicu. Prije rijeke Bistrice skrenuli smo desno uz Lediċki potok, ka Hrustemovcu, parku prirode. Nekoliko entuzijasta, predvođenih doktorom Alijom Mulaomeroviċem , direktorom sarajevske Hitne pomoċi, je na maloj zaravni okruženoj borovima izgradilo objekat za rekreaciju i prihvat ljubitelja prirode.  Park se zove Hrustemovac, a društvo koje ga je osnovalo i vodi brigu o njemu se zove proBITRA (što bi značilo Za Bjelašnicu i Treskavicu). Park ima zadatak da unaprijedi  seoski turizam u ovom izvanredno lijepom kraju, te da zaštiti prirodne ljepote kraja. Park je i mjesto gdje odlaze na rekreaciju I zimovanje djeca iz sarajevskih obdaništa. Hrustemovac ima 25 dunuma vlastite zemlje, a aktivnosti na zaštiti prirode se protežu na oko 250 dunuma (25 kvadratnih kilometara).

Ispod objekta se uskom stazom stiže do uređenog vrela, u vidu ovalnog bazena okruženog kamenom, u kome izvire planinski potok.  U okolini izvora su postavljene klupe i uređena ognjišta za roštilj. Nesto kao malo Vrelo Bosne. Preko uskog kanjona potoka su pripadnici Gorske službe spašavanja razapeli uže, preko koga su demonstrirali prelazak planinskih kanjona.

Iduċi  uz potok dobrim makadamskim putem, prema selu Lediċima, pješaku se pred očima ukazuje zadivljujuċe čist masiv Treskavice, a dole,u dolini teče kao suza bistra voda. Nigdje ni traga otpacima, ili najlon kesama , koje su redovno ruglo skoro svakog vodotoka u BiH. Pred samim selom se potok lomi preko vodopada visokog desetak metara. Drugo vrelo Lediċkog potoka se nalazi u samom selu Lediċi.

U nedjelju je pred objektom Parka prirode održana promocija  inicijative očuvanja prirodnih i etnoloških vrijednosti ovoga kraja. Pred velikim brojem zvanica nastupila je lokalna folklorna grupa koja je izvela originalne igre iz ovoga kraja. Održana je i demonstracija kosidbe “zilave bjelašničke trave” , te demonstracija kvalitetne prirodne ishrane, posebno heljdinih proizvoda . Ovome teferiču su bile prisutne mnoge poznate osobe iz javnog, naučnog I kultrunog života Kantona Sarajevo, i opċine Trnovo.

Posjetite ovaj, mnogima nepoznat, a tako neobicno lijep kraj koji se nalazi svega tridesetak kilometara od Sarajeva. 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
15/06/2009 22:40