beats by dre cheap

Fiskalna i svaka druga neravnoteža u BiH: ”Niko nije tako galantan kao fukara!”

BiH, posebno Federacija, nemaju više para. Nedavno, gledam na TV visokog službenika ministarstva finansija Federacije BiH , ( koji usput nije zaboravio reći kako ima titulu doktora nauka upravo iz svoje oblasti), kako teškom mukom objašnjava situaciju bankrota zemlje. Priprema se cijeli  minut dok izusti rečenicu, trebaju klješta da mu izvuku riječ, mislim šta će reći, a on stalno ponavlja isto,  kako se eto ušlo u fiskalnu neravnotežu, i kako je to glavni uzrok nastalog stanja. Nisu oni krivi iz Ministarstva finansija, oni su uvijek upozoravali šta se može desiti, ali su odluke donosili drugi, ne pitajući njih.

E sad mislim nešto, ima zaista puno neravnoteže u BiH, ustvari sve je neuravnoteženo, a najneuravnoteženiji su ljudi, koji su izluđeni što ratom, što ovakvim vladama, koje ne vladaju, nego su pustile da vlada stihija. Tako imamo:

Bezbrojne trgovačke centre, a veoma malo kupaca;

Bezbrojne penzionere, a veoma malo onih koji rade i uplaćuju doprinose;

Bezbrojne uživaoce ratnih i drugih invalidnina, a od toga je najmanje polovina sposobna za rad, ili je invalidnine dobila bez ikakvog osnova

Bezbrojne univerzitete i fakultete, a nikakve mogućnosti zapošljavanja;

Bezbrojne nosioce akademskih titula, iza kojih ne stoji odgovarajuće znanje, pa od njih ima više štete nego koristi

Bezbrojna (većinom dobro stara) auta, a nikakve puteve;

Bezbrojne ministre, koji negdje drugdje ne bi bili ni sluzbenici na šalteru. A pošto su već ministri moraju imati i službena kola, i mobitele i pare za reprezentaciju, sekretarice, itd.

Bezbrojne službenike po opštinama i kantonima, agencijama i zavodima, čiji bi se broj mogao smanjiti najmanje za polovinu

Bezbrojne inspekcije, a krade se na svakom koraku i ne plaća porez, ne izdaju računi i radi se masovno na crno 

Ko će ispraviti ovoliku neuravnoteženost koja se skupila tokom decenijskog ( i više) neodgovornog vladanja. Kao da se radi o bogatoj zemlji koja ima para na bacanje, a ne o jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja.

“Niko ne može biti tako galantan kao fukara!”, pokazalo se i ovaj put tačnim.

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
30/06/2009 08:54