beats by dre cheap

Prilog liječenju umišljenih bolesnika

Da se nadovežem na jučerašnji post o psihosomatskim smetnjama, hipohondrima, odnosno umišljenim bolesnicima.

Davno sam čitao jednu od meni najsmješnijih knjiga :”Tri čovjeka u čamcu”, pisac Jerome_K._Jerome, ( Three Men in a Boat;). U toj knjizi glavni junak, (ustvari autor knjige) opisuje  kako je imao razne tjelesne smetnje i kako je otišao u Kraljevsku biblioteku, te nakon što je proučio svoje simptome, konstatovao je da boluje od svih mogućih bolesti, osim bolesti služavkinog koljena. Tu bolest dobiju služavke koje dugotrajno ribaju podove.

Umišljeni bolesnik odlazi svom doktoru, i pošto boluje od svih mogućih bolesti, nudi se da na njemu uče studenti medicine. Tako oni mogu na jednom covjeku istovremeno učiti o svim bolestima koje postoje.

Doktor ga je saslušao i na kraju mu dao komad papira. Kad je bolesnik izašao iz ordinacije mogao je pročitati doktorsku preporuku:

“Svaki dan pet milja brzo hodati kroz šumu u blizini. Nakon toga pojesti pola kile bifteka na žaru i zaliti sa pola litra piva!”

Iako je recept za neke malo skup, on sadrži sve neophodno za liječenje depresije, koja obično ide sa hipohondrijom. Fizička aktivnost dovodi do opuštanja i manjeg razmišljanja o brigama, te manje osluškivanja vlastitog tijela. Biftek na žaru pojačava imunitet i opštu snagu organizma. Pivo sadrži vitamine, popravlja raspoloženje i ima blago sedativno dejstvo.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
01/07/2009 09:48