beats by dre cheap

Tour de France: Sjećanja na Provansu i Montpellier

Montpellier
Place de la Comédie
Danas se Tour de France vozio oko Monpeljea ( vidi na wikipediji Montpellier ). Juče sam gledao bicikliste kako voze kroz deltu Rone (Rhone). Naoružan detaljnim Michelin atlasom tačno sam locirao bicikliste, tačno znao kad će naići u koje selo, pored kojeg dvorca, rijeke. Tako sam i ja lijepo proputovao, pored Rone, pa Male Rone, kroz jezera uz more, prirodne rezervate.

Danas je, eto bio na redu Montpellier, jedan od najljepsih francuskih gradova. Grad u kome sam boravio još kao student. Francuska vlada je, prije trideset i nešta godina, omogućila grupi studenata (nas dvadesetak) iz bivše Jugoslavije da provede deset dana na jugu Francuske. Bilo nas je iz Sarajeva i iz Beograda, studenata romanistike, a i sa drugih fakulteta. Boravili smo u studentskom domu u Monpeljeu, a odatle su nam pravili ekskurzije, od Narbonne, na zapadu, do Marseille-a na istoku, uključujući i posjete u unutrašnjost Provanse, da upoznamo njihova sela, vinarije, male gradove. Bili smo u Aix-en Provence, Sett-u, Nimes-u (Nim-u), jeli školjke, pili sangriju, gledali takmičenja čamaca u Sett-u, kupali se na plažama.

Provence  (Provansa) je pitomi mediteranski kraj, poznat po dobrim vinogradima, maslinjacima. Priroda je slična dolini Neretve, ispod Mostara. I Neretva se prije ušća dijeli na Malu Neretvu, i glavno korito, kao Rona. I mi imamo Hutovo blato, kao Etang de Vaccares, plitko veliko jezero i močvarno područje, zaštićeni rezervat ptica, uz Ronu.

Mala sela su napravljena od veoma lijepih kamenih kuća. Kraj je veoma bogat istorijskim spomenicima, od kojih veliki dio potiče iz rimskog perioda. Grad Arles, na rijeci  Rhone je bio drugi grad po značaju u Rimskom carstvu. U njemu je veoma dobro sačuvana Arena , veliki stadion za borbe gladijatora. I u Nimes-u (Nimu) postoji veoma dobro očuvana rimska arena. I neki stari akvedukti (kameni vodovodi) su u jako dobrom stanju, kao onaj u Monpeljeu. U Avignon-u (Avinjon) je velika papska palata. Pape su jedno vrijeme boravile u Avinjonu. Poznat je i most na Roni kod Avinjona ( i pjesma, Sur le ponte de Avignon....).

Montpellier je izuzetno lijep grad. To je mogao vidjeti svako ko je gledao kraj današnje biciklističke etape. Iz helikoptera su se vidjeli divni parkovi i mnogobrojne stare zgrade baroknih fasada. U Monpeljeu je najstariji medicinski fakultet u Evropi. To je grad studenata, kojih ima oko osamdeset hiljada.

Bilo je to jedno vrijeme mira i prosperiteta, vrijeme hipika, opšteg blagostanja. Na povratku vozom duž Azurne obale voz je stao u Monte Karlu. Bila je noć i bilo je nemoguće vruće. Voda je tekla iz česme na stanici. Ja sam u ljetnim papučama izašao da naspem vode. Voz je odjednom naglo krenuo, ja sam pokušao uskočiti, ali nisam uspio. To je gledala sa prozora jedna drugarica, Bosa, student elektrotehnike, inače rukometašica. Povukla je ručnu kočnicu, i voz se poslije stotinu metara zaustavio. Nastala je opšta pometnja. Uglavnom sretno sam se vratio u voz, i nisam platio kaznu, mada je zapjenušani šef stanice zaprijetio da će me stići ogromna kazna ( još veća, jer je izračunao u starim francuskim francima).

Map of the Camargue showing the location of the Étang de Vaccarès

Slike uz tekst su prenesene sa Wikipedije (slobodna licenca)  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
07/07/2009 18:26