beats by dre cheap

Sarajevski Kiseljak, haj Kiseljak, malo ko je veseljak!

Tokom rata i posebno neposredno poslije njega pitomo srednjebosansko mjesto Kiseljak, doživilo je transformaciju od zaostalog banjskog mjesta, do trgovačkog središta regije, u koje su hrlile i mnoge Sarajlije. Uz put ka Sarajevu nikle su različite prodavnice, saloni namještaja, auto-otpadi, benzinske pumpe (oliti crpke, kako na njima piše) i sta sve ne. U samom centru je podignuto nekoliko velikih robnih kuċa, koje su u potpunosti izmijenile nekadašnji ljupki izgled mjesta. Nekadašnje izletište Sarajlija, i banjsko mjesto gdje su se u hotelu “Dalmacija” na račun socijalnog liječili hronični bolesnici oboljeli od stomačnih i jetrenih bolesti,  je postalo jedno automobilima zagušeno i za boravak neprijatno mjesto, čak i za najobičniju šetnju. Otvaranjem trgovačkih centara u samom Sarajevu i bližoj okolini trgovačka mreža u Kiseljaku je pokazala svu prekapacitiranost za  tako malo područje. Ekonomska kriza je još više pogoršala stanje, pa prodavnice danas uglavnom zvrlje prazne, a neke su i zatvorene.

Izuzetak od sumorne ekonomske svakidašnjice  je proizvodnja i prodaja kvalitetne kisele vode “Sarajevski Kiseljak”. Za razliku od mnogih novokomponovanih kiselih voda, ova prirodna voda (za čije je istraživanje  I eksploataciju veoma zaslužan profesor Baċ) ima svoj specifičan i jedinstven ukus.

U Kiseljaku je bilo moje prvo radno mjesto kao doktora opšte medicine. Juče sam uzalud tražio mog kolegu, pedijatra Blagoja Bijeliċa. Čuo sam da je živ i on I njegova supruga, medicinska sestra. Na mjestu gdje sam mislio  da su ranije živjeli  banuo sam umjesto u haustor, u kuhinju restorana u prizemlju. Kuhar, okružen vrelim parama, se iznenadi, i zamoli me da izađem. Kažem da tražim doktora Blagoja.

“Morate izaċi, kakav Blagoje, ovo je kuhinja”, malo me neljubazno istjeruje.

Ipak malo poslije izlazi i kaže mi da je doktor Blagoje dobio drugi stan, kupio mu vlasnik susjedne ogromne robne kuċe ( potpuno prazna), jer je na mjestu tih starih stanova izgradio novu zgradu.

Vruċina je veċ udarila, i ne isplati se tražiti Blagoja, drugom ċemo prilikom. Vraċamo se. Prije Brnjaka (muslimansko je to selo Duhri), ljudi iznijeli na tezge pored puta malo svoga povrċa, da prodaju. U Brnjacima veliki salon namještaja, ogromna sala praz-prazna, prodavačice se zbile u bifeu prodavnice, odmahnemo im rukom neka samo nastave ċakulati uz kavu (tako se to ovdje kaže). U Han Ploči, kraj puta, ogromna džamija, mnogo veċa od prijašnje male bosanske, što je spaljena u ratu.

Na Kobiljači je granica dva kantona.Okolo šuma prokrčena za nove velike prodavnice, ali niko više ne pravi. Tabla sa natpisom “Rakovica” postavljena na granicu Sarajevskog i Srednjebosanskog kantona. Tako je Rakovica progutala Kobiljaču. Autobusi sa Ilidže sada dolaze samo do Rakovice, a nekada su išli do Kiseljaka, koji je bio skoro dio Sarajeva. Sada je Kiseljak daleko, daleko, a i u bolnicu se ne ide u Sarajevo, nego u Novu Bilu.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
29/07/2009 09:02