beats by dre cheap

Boračko jezero i Glavatičevo

Konjic, sa Neretvom, Boračkim i Jablaničkim jezerom, ima veoma velike turističke moguċnosti. Izgradnja hidrocentrale kod Jablanice je uništila izvanredno lijepu dolini Neretve i pretvorila je u jezero, koje je često nedovoljno napunjeno, pa umjesto bistre planinske rijeke vidimo blatna polja. Pojas Neretve iznad Konjica  se odupire namjerama izgradnje hidrocentrala, uglavnom zahvaljujuċi snažnom lokalnom ekološkom pokretu

Ovaj nestvarno lijepi kraj, između planina Prenja i Visočice je u posljednje vrijeme kraj koji sve više posjeċuju turisti, a zanimanje je za rafting i ribolov na Neretvi. Uz selo Glavatičevo je nastalo nekoliko polaznih tačaka za rafting turu. Selo je inače potpuno spaljeno u prošlom ratu. Na jednoj kuci jos postoje grafiti sa potpisom cetnickog odreda. Danas, pored ostataka kamenih kuca, su nikle  mnoge lijepe  kuċe, a obnovljena je i džamija. Sa mosta u selu vidi se kristalno bistra Neretva, te u njoj ribe glavočike, (tako se zovu neretvanske pastrmke),kako plivaju u mirnoj vodi. U daljini su obrisi visoke Zelengore.

U turističkoj ponudi ovog kraja posebno mjesto zauzima Boračko jezero, biser ovga divljeg planinskog kraja. Smješteno u dubokoj uvali na obroncima Prenja, bistre zelene vode, jezero plijeni neobičnom ljepotom. Još se vide zapaljene zgrade, ali je niklo I mnogo novih kuċa u kojima se nude sobeiI apartmani za odmor. Izgrađeni su tuševi, WC i  kabine za presvlačenje, postoje restorani  i autokamp. Relativno je čisto, ako se izuzme masa opušaka na plaži i oko klupa. Tipičnu bosansku atmosferu daju raspaljeni roštilji, potpopljene lubenice i ljudi i žene koji neprestano puše. Ulaz automobilom naparking pored plaže naplaċuju pet maraka po autu.

Put do Boračkog jezera vodi pored nove (stare) ċuprije u Konjicu, kroz obnovljenu staru konjičku čaršiju, a onda se penje uzbrdo, postaje veoma uzak, tako da je problem križanje dva auta. Iako postoje jaki branici, nije baš ugodno pogledati u veoma duboku provaliju ispod puta. Na izlazu iz Konjica je nova katolička crkva,u selu Borci je obnovljena pravoslavna crkva , a u Glavatičevu džamija, sa lijepom česmom ispred nje.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
23/08/2009 09:37