beats by dre cheap

Preminula prof.dr. Dubravka (Milana) Potkonjak, poznata sarajevska naučnica, farmakolog

Sa mog bloga o velikanima sarajevske medicine (zlatna generacija) , prenosim ovaj post

Preminula je Dr Dubravka Potkonjak. Još jedna osoba iz generacije veoma cijenjenih i uglednih naučnika i istraživača Medicinskog fakulteta u Sarajevu, iz njegovog zlatnog perioda, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Dr Potkonjak je cijeli životni vijek provela na Farmakoloskom institutu pomenutog fakulteta, kao saradnica  svjetski poznatog naučnika prof. Pavao Šterna ( vidi http://sarajdoktor.blogger.ba/arhiva/?start=60) , a poslije u suradnji sa prof. Seidom Hukovićem. U to vrijeme na institutu se odvijala veoma intenzivna naučna djelatnost, te su publicirani radovi bili originalni u svijetu, naprimjer radovi o farmakologiji otrova pauka crne udovice.

Doktorica Potkonjak je bila primjer prave naučnice, koja se potpuno posvetila farmakološkim istraživanjima. Djelavala je kao tipična naučnica iz filmova, onako malo rastrešena, ali to joj je stajalo, bila je veoma prijatna i simpatična osoba.

Pomen u vidu čitulje (u Oslobodjenju) dali su studenti medicine, njene kolege, generacija 1956-1962, te ljekarska komora BiH. Medicinski fakultet, koliko sam ja vidio, se nije oglasio (neka me izvine ako jesu), ali sam na nekim primjerima i ranije vidio da se lako zaboravljaju profesori prošlih generacija. Kao da medicina i nauka počinju od danas.

Zanimljivo je da postoje još dvije osobe sa istim imenom i prezimenom, jedna je neurolog u Zagrebu, a druga mikrobiolog u Novom Sadu.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
26/08/2009 09:37