beats by dre cheap

Crtice sa odmora - sve je drugačije

Kaže mi ovdašnji komšija Ċazim, inače rođeni Bijeljinčanin, da se je u Bijeljini družio sa komšijom Srbinom. Igrali su šah, i komšija mu se žalio kako u Bijeljini nema s kim da se druži. Najbolji prijatelji su mu bili muslimani, a sada ih nema. U BIjeljinu je doselio narod sa svih strana, iz Sarajeva, ali i iz pasivni krajeva Istočne Bosne, te iz Srbije. Opština sada ima 170000 stanovnika, dva i po puta više nego ranije od kojih je dosta i onih sa kriminalnom prošlošću.

 Evo i sestra mi piše kako su Rajčevići iz Beograda, inače starosjedioci u Višegradu, komšije u čaršiji, boravili dva mjeseca u rodnom gradu, i kako se nisu imali s kim družiti, te kako je Višegrad potpuno drugačiji. I Višegrad je pored potpuno izmjenjenog nacionalnog sastava, naseljen potpuno novim ljudima.

Naš prijatelj ovdje u Goudi, Alija iz Mostara, kad ode u Mostar igra još uvijek šah sa svojim klupskim kolegama od prije rata, istina sada su to svi Hrvati. Čak se i takmičio za njihov klub, a igrali su partije pod slikom pokojnog Franje, i krstom na zidu.

U Sarajevu ramazanska atmosfera, džamije su za vrijeme teravije pune i premale da prime ogromni broj muskaraca  i žena, pa se klanja u dvorištima džamija. Turisti sa čuđenjem vire kroz otvore na zidu u dvorište Begove džamije, gdje na otvorenom klanjaju nekih stotinjak ili više muskaraca i žena. Klanjala se teravija u Begovoj, i svakoj drugoj džamiji i ranije, prije rata, (ali nikada nije) koliko se ja sjećam u dvorištu, pred očima prolaznika.

Da čovjek ne povjeruje koliko se toga promijenilo, a nije prošlo ni dvadeset godina.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
26/08/2009 19:49