beats by dre cheap

Štokholmski sindrom: o holandskom sindromu trpljenja

Pročitah nekoliko tekstova o takozvanom Štokholmskom sindromu. Izraz se počeo upotrebljavati nakon jedne drame sa taocima u jednoj banci u Žtokholmu, koja je trajala nekoliko dana. Taoci su pokazivali simpatije prema svojim otmičarima ( ne mogu da nađem u našem jeziku pravu riječ za one koji uzimaju taoce, kao ni riječ za držanje nekoga kao taoca), čak ih branili na neki način. Slične pojave su zabilježene i kod drugih sličnih događaja,ak su se taoci zaljubljivali u svoje uzimače talaca (bukvalni prevod holandske riječi gijzelnemer).

Izraz Štokholmski sindrom upotrijebio je Geert Wilders u Parlamentu, maja mjeseca ove godine, kada je osudio cijelu holandsku političku elitu, povodom slučaja silovane holandske novinarke u Afganistanu. Novinarka  je javno na TV pokazala neku vrstu razumjevanja za svoje silovatelje.

Članci koje sam pročitao odnose se na stanje u holandskom društvu , te na mentalitet holandskog čovjeka. Prvi članak ( vidi het-stockholm-syndroom/ )ukazuje kako su Holanđani žrtve vlastite vlasti, koja ih teroriše i uzima im najveći dio dohotka. Građanin Holandije za svaki svoj pokret mora pitati vlast, za svaku dozvolu, bilo kakvu, pa i najmanju gradnju, itd. Istovremeno je sretan da mu država daje hljeba i vode, i da može gledati TV. Od koga bi država naplaćivala poreze ako bi dala svojim taocima da umru.

Mnogi bi emigrirali i pobjegli,daleko od svog tlacitelja, ali ne znaju kuda da odu.

U drugom članku (stockholmsyndroom.aspx ) se govori o tome kako se u Holandiji zvanično podržava ponašanje u smislu razumijevanja za kažnjiva djela. Čak se  u nekim opštinama održavaju i kursevi o ponašanju prema onima koji krše red i mir, ili uzrokuju i teže prekršaje. Insistira se na tome da ne treba reagovati protiv prekršitelja, nego ih trpiti i razumjevati, pa čak i pospremiti nered koji oni ostave. Protiv divljanja omladine treba organizovati kurseve u kvartnom domu (buurt huis), ili napraviti novi mjesni dom, sa više sadržaja, da se omladina može zabaviti. Autor cinično zaključuje kako bi se njegovi roditelji grohotom nasmijali kada bi, umjesto da ga  išibaju, morali dati prilog za novu mjesnu zajednicu.

Na svojoj koži sam osjetio posljedice ovakvog ponašanja. U prijašnjem stanu je iznad nas stanovao neki psihopata, ovisnik od droge. Dobio je stan nakon što se razveo od žene, a i djeca su dodijeljena majci. Bio je potpuno asocijalan tip, opijao se, drogirao,  puštao glasno muziku u neka doba noći, prijetio, razbijao okolna auta bezbol palicom. Predao sam prijavu policiji, ali niko nije htio da svjedoči protiv njega. Na kraju je nožem nasrnuo na našeg sina, i zapalio nam auto pod prozorom. Ni to nije bilo dovoljno da ga strpaju u zatvor. Komšije su se pravile da ništa ne vide. Tek kada je nasrnuo na policajca u civilu, uhapsili su ga i smjestili u neku ustanovu ( ne u zatvor), odakle je izašao nakon  pola godine. Mi smo morali promijeniti stan, a on je još uvijek u istom stanu.

U komentaru vidi nedostatke u nasem jeziku vezano za  terminologiju koja se ovdje spominje 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
01/09/2009 10:03