beats by dre cheap

Sandžija i sandžibolja

Ima jedna sevdalinka, Haj tamo dole niz mahalu, u kojoj se čovjek zaljubio u komšinicu ( “jer mu se često javi”), pa joj pjeva (Safet Isović) : ”Haj moja kono sandžiboljo, moja kono!”

Sandžija se u narodu često spominje kao bol u predjelu prsa. Koga “udari" ( ili "uhvati") sandžija, obično znači da ga naglo probode ili podkoči u rebrima, pa se ne može okrenuti, niti napraviti neki nagli pokret. Opisuje se kao  žestoki bol, sličan ubodu noža. Sandžija nastupa iznenada, i obično se po narodnom shvatanju uhvati na propuhu, kad se čovjek oznojen izloži iznenadnom ohlađivanju. Iako nezgodna, kao i ljubavna bol, sandžibolja nije opasna, i prođe bez posljedica.

Na internetu ima malo podataka o ovom simptomu, interesantno je da se termin, koji je turcizam, više upotrebljava u Srbiji, nego u Bosni, a spominje se i u nekom Posavskom riječniku.

Sa stajališta klasične medicine, sandžija bi mogla biti iznenadna upala međurebranih mišića, ili neuralgija međurebranog nerva, što prilikom disanja izaziva oštru bol. U svakom slučaju interesantna riječ, nepoznatog porijekla, a nekako je i smiješna, pa je mnogi koriste kao pseudonim.   

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
01/09/2009 22:43