beats by dre cheap

Smokva: Najstarije voće

Fresh figs cut open showing the flesh and seeds inside

Smatra se da je smokva prvo voće koje se počelo saditi kao domaća biljka , u stvari to je prva agrikultura uopšte. Tek hiljadu godina kasnije se počelo uzgajati žito. Nađeni su fosilni ostaci smokava stari 9000 godina prije naše ere.

Obična  smokva (Ficus carica, engl. Common_fig ; hol.Vijg  (vidi  http://nl.wikipedia.org/wiki/Vijg_(fruit), množina Vijgen) je mediteransko drvo izvorno rasprostranjeno u Turskoj i Grčkoj, a danas i u većini zemalja Mediterana, i Bliskog Istoka, te u južnim državama Amerike.

Smokva je karakteristična po tome da nema vidljivih cvjetova. Cvjetovi se u stvari nalaze zatvoreni unutar ploda. Postoji nekoliko malih otvora, kroz koje se može provući samo jedna vrsta male mediteranske ose ( Blastophaga psenes). Oplođeni cvjetovi rastu kao mali plodovi sa sjemenkom u sredini, zatvoreni unutar lažnog ploda, koji kada sazri ima veoma slatko i sočno voćno meso sa veoma velikim brojem sjemenki. Smokve traže puno sunca, a mogu rasti i u toplijoj umjerenoj klimi. Ima ih i u Holandiji, ali zbog nedostatka pomenute ose, nikad ne mogu sazriti. Plodovi su žuto-zelene, ili bordo boje. U Bosni i Hercegovini smokve sazrijevaju u Hercegovini, a sjeverna granica im je selo Grabovica u dolini Neretve. Biljka se razmnozava vegetativno, pa se jednostavnim zabijanjem granvcice u zemlju moze posaditi drvo smokve.

U nekim zemljama smokve imaju veoma veliko značenje u ishrani ljudi. Zbog velikog sadržaja šećera imaju i veliku kalorijsku vrijednost ( jedna smokva oko 40 kcal). Svježe voće se brzo kvari, te se teško transportuje. Zato se obično suši, ili se od njega pravi džem. Suhe smokve se koriste za izradu kolača. Svježe smokve imaju jako puno minerala, posebno kalcijuma. One imaju laksativno djelovanje. Takođe voće obiluje antioksidantima. Smola od drveta smokve djeluje iritantno na kožu i izaziva svrbež. Sok od zelene smokve može ukloniti bradavice sa kože.

Smokva moze davati plodove  dva puta godišnje. Proljećna berba (jedne godine) je manja po kvalitetu  i kvantitetu, a ona krajem ljeta (iduce godine) je bogatija. Ima dosta sorti smokava, a u svijetu najveću proizvodnju ima Turska. Posebno je kraj oko Izmira poznat po bogatstvu u smokvama (posebna sorta Smirna).

U mnogim legendama se spominje smokva. Najpoznatija je svakako po tome, što su Adam i Eva, nakon što su načinili grijeh, pokrili stidne dijelove tijela smokvinim listom. Mnoge slike i skulpture su imale smokvin list koji je pokrivao stidne dijelove tijela. U Kuránu se smokva spominje na nekoliko mijesta, kao voće pristiglo iz raja, te se preporučuje kao lijek kod hemoroida, i kod gihta. Stara Atina je bila uvela monopol na izvoz smokava, i seljaci su bili dužni predavati plodove smokve državi, a ona je zarađivala na izvozu.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
03/09/2009 00:04