beats by dre cheap

Bura na Očnoj klinici

U  BHTV dnevniku od trećeg septembra data je reportaža o zbivanjima na sarajevskoj Očnoj klinici. Nedavno smijenjena direktorica ( inače član Stranke za BiH i Parlamenta Federacije) je optužila rukovodtvo Kliničkog centra da je smjenjena sa mjesta direktorice, nakon što je ukazala na činjenicu da su dva ljekara Klinike primala mito, te uslovljavali prijem pacijenata davanjem novca. Takođe je ukazala na korupciju u sarajevskoj Općoj bolnici.

Pomenuta doktorica Amila Husović- Alikadić je primljena na Kliniku tokom rata, kada se kadar primao bez uobičajenih konkursa. Prije toga je počela specijalizaciju na klinici Podhrastovi, i magistrirala na temu : ”Informatika u plućnim bolestima”. Iako nema veze sa oftalmologijom ovaj joj je magisterij priznat da može doktorirati iz oftalmologije. Istovremeno se doktorica počela baviti politikom, kao aktivni član SDA. Kao mlada i neiskusna očna doktotrica Amila je postavljena za direktora klinike. Ocna klinika u Sarajevu je do rata imala veoma veliki renome, a jedno vrijeme je bila poznata i u svijetu. U međuvremenu je doktorica Husović promijenila stranku, i postala član Stranke za BiH. U javnim nastupima i publikacijama predstavljala je sebe kao velikog oftalmologa, od koje je počeo niz savremenih intervencija.

Doktor Karčić, koji je pomenut da je trazio novac za operaciju, je poznat po tome da jedini u BiH veoma uspješno radi složenu operaciju vitrektomije, i da je prvi počeo da radi savremenu operaciju katarakte, upotrebom malog reza. U ratu se kao jedini oftalmolog iz opkoljenog Sarajeva uspio preko Prenja probiti u razruseni Mostar, koji na lijevoj strani Neretve dugo nije imao niti jednog oftalmologa. Lično sam učestvovao u njegovoj edukaciji, nakon što je u ratu primljen kao specijalizant koji je specijalizaciju počeo na VMA u Beogradu. Doktor Karčić se odlikuje neobičnom manuelnom spretnošću i sigurno je jedan od najboljih očni hirurga i u Sarajevu, a  i šire.

 On radi i privatno, ali samo operacije katarakte, a ne operacije ablacije ili vitrekotmije, kako se navodi u  optužbi pacijenta iznešenoj u članku u “Danima” (pod naslovom : ”Teror Farisa Gavrankapetanovića”, vidi ovdje) Vlasnik prakse, gdje se obavljaju operacije je jedan optičar koji je investirao novac u opremu za operacije katarakte. Cijena operacije katarakte u ovoj poliklinici je znatno niža nego u privatnim klinikama u Zagrebu ili Beogradu, a kvalitet je izvanredan, u što sam se uvjerio, prateći pacijente koji su tamo operisani.

Operacija vitrektomije (zbog koje je pacijent upućen u Sarajevo), se ne radi van bolničke operacione sale, jer zahtijeva dosta osoblja i opštu anesteziju, što je u privatnoj poliklinici veoma teško napraviti. Osim toga ova operacija dugo traje i oduzima dosta prostora u operacionoj sali. Zato su i čekanja na operaciju velika, a tako je otprilike i u državnim klinikama u susjednim zemljama. Izuzetak su neke privatne očne klinike, u Zagrebu i Beogradu, u koje je investiran veliki novac, i koje rade ove zahvate bez dužeg čekanja, ali uz dosta veliku naknadu.

Pacijent koji je upomenutom dnevniku BiH pokazan kao svjedok ( on je negdje iz Bosanske Krajine) uzimanja mita, je ustvari izjavio, da mu je nakon dugog čekanja na pregled rečeno da nema mjesta za operaciju u toku sljedećih nekoliko mjeseci, te da, ako ne moze cekati, proba u nekom drugom centru, ili privatno u Beogradu, ili Zagrebu. Usput je navedeno koliko ta operacija tamo košta, a ispalo je iz njegove priče kao da mu je tražen taj novac. Osim toga rečeno mu je i da silikonsko ulje, koje se koristi u operaciji, mora sam platiti.

Iako nije u redu da doktori rade istovremeno i u bolnici ( a zakonski je moguće) i privatno, to je u današnje vrijeme jedini legalni način da kvalitetni doktori ekstra radom zarade bar dio plate koja bi im po kvalitetu i obimu rada trebala da pripada .Ovako, kako je sada, uz platu bankovnog službenika, trebali bi da obavljaju veliki broj veoma komplikovanih i iscrpljujućih zahvata. Istina je da, koristeci nakaradni zakon, neki doktori samo statiraju u bolnici, sto nije slucaj kod Dr Karcica, koji itekako zaradi svoju platu na klinici, jer ima daleko najveci broj operacija od svih drugih.

Stvarna je činjenica da sve zemlje imaju barem  jednu veliku očnu kliniku, na kojoj se obavljaju najsloženiji zahvati. Savremena oftalmologija traži veoma skupu opremu koja se mora stalno obnavljati, zato se mora koncentristai na jednom mjestu. Potrebe za očnim operacijama su sve veće, jer populacija postaje sve starija.  Kod nas je iza rata zdravstvo rascjepkano, svi bi da imaju sve, a za teške slucajeve svi šalju u  Sarajevo, koje se finansira iz budžeta Kantona.

Bivša Očna klinika je imala tri operacione sale, a ova sada ima jednu, koju ponekad dijeli sa drugima. Imala je i nebrojeno puta veći prostor i kadar. Takva klinika je nekome smetala, pa je u velikoj mjeri, zahvaljujući bivšem (ratnom) direktoru Kliničkog centra, kadrovski i prostorno uništena. Donešena je odluka da se klinika premjesti sa lokacije na Višnjiku, gdje je postojala 40 godina, te da joj se da mali neuslovan prostor u zgradi Traumatologije. Neke aktivnosti, koje je klinika obavljala decenijama, nisu nikada obnovljene.Nije se ništa učinilo da se vrati dio iskusnog kadra, ( ili nabavi novi),  naprotiv pojedincima koji su pokazali želju da se vrate su postavljane mnoge prepreke. Kao u mom slučaju, kada mi je predlagano da neodređeno vrijeme radim kao opšti doktor na hitnom prijemu na hirurgiji. Da napomenem, da fluoresceinska angiografija, neophodna metoda za dijagnostiku određenih bolesti, koju sam ja radio prije dvadesetpet godina ( a prije mene još deset godina dr Hodžić), nikad nije ponovo zaživjela na klinici.

Nije mi bila namjera da branim dr Karcica, ili bilo koga, ali je steta ako se iz licnih razloga napadaju veoma rijetki i kvalitetni pojedinci u svome poslu, od kojih drustvo (odnosno sretni pojedinci) ima ogromnu korist. U stvari ovo pisem u interesu njegovih proslih i buducih pacijenta. Zavist i ljubomora je, te licna sujeta, su nazalost ceste pojave kod ljudi u bijelim mantilima, posebno u nasem haoticnom drustvu , i zdravstvu, kao njegovom dijelu, cesto izlozenom interesu politike i pojedinaca u njoj.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
07/09/2009 09:44