beats by dre cheap

Putujući Belgijom: Lijež (Liege, Luik)


 

Volim promijeniti  jednolični holandski pejzaž, i odletiti ( Leteći Holanđanin) do Valonije, dijela Belgije gdje se govori francuski. Najsjeverniji i najveći grad Valonije je Lijež (francuski Liege, flamanski Luik). Nalazi se na samoj granici sa Holandijom, veoma blizu najjužnijeg holandskog grada Maastricht-a ( o kome sam pisao prilikom posjete ovog proljeća). Lijež se, kao i Maastricht, nalazi na rijeci Meuse (holandski: Maas).

Od najvećeg grada Flandrije Antwerpena ( valonci ga zovu Anvers) idemo autoputem E 313 ka istoku. Sve oznake upućuju da put vodi do Luik-a, nigdje nema oznaka na dva jezika. Tek kada smo bili sasvim blizu Liježu, pokazuje se oznaka na francuskom, da ulazimo u Valoniju i provinciju Liege. Sada se nigdje više ne spominje Luik.

Valonija je jugoistočni dio Belgije  koncentrisana uz  tok rijeke Meuse, a drugi dio Valonije obuhvata niske planine Ardene. Na rijeci Meuse su i dva, od tri  najvažnija grada u Valoniji,  Namur ( flam. Namen) – glavni grad, i Lijež, glavni ekonomski centar. Rijeka Meuse dotiče iz Francuske, meandrira kroz Belgiju, plovna je cijelom dužinom, u Holandiji mijenja ime u Maas, protiče kroz holandsku provinciju Limburg i ulijeva se u ogranak Rajne, sa kojom zajedno stvara veliku deltu.

 Dolina Meuse kroz Valoniju  je veoma lijepo zasticeno prirodno i kulturno područje, sa divnim gradovima, i starim zamkovima uz rijeku. Lijež ima oko 200000 stanovnika, a rasprostro se uz rijeku na obje strane Meuse. Desna obala je uska, jer se obronci Ardena završavaju pred samim gradom. Grad je polovinom dvadesetog vijeka bio centar rudarstva (uglja) i industrije čelika. Danas je to sve propalo, pa se umjesto toga razvila elektronika. Poznate su i pivare (Jupiler pivo), čokolade (Gallon), te kisela voda i limunade (Spa). Grad ima preko 30000 stranaca, u stvari Belgijanaca stranog porijekla. Veoma je mnogo bivših Jugoslovena. U samom centru naiđosmo na kafić Sarajevo. Tu se okupljaju naši Bosanci. Prislušnusmo malo, pričaju o fudbalu, boravku u Bosni, ismijavaju se po običaju jedni drugima.

Ove nedjelje je centar grada i kilometrima dugi pojas uz desnu obalu zauzet tezgama trgovaca svega i svačega. Prodaju se i žive i pečene kokoške, ribe, kobasice sa francuskim bagetama, cvijeće, parfemi, koža, ma nema šta nema. U starom centru, u uskim prometnim ulicama, pogled privlače stare zgrade od crvene cigle,  sa balkonima i posebno lijepim ogradama od kovanog željeza. Neke od ovih kuća su toliko stare da su napuštene i zakovane,čekajući neko bolje vrijeme da se oprave.

Kafanski stolovi na trotoarima, publika koja pije tamno belgijsko pivo, francuski jezik kojim govore, sve to podsjeća kao da je čovjek u Parizu, ili u Marseju. Istovremeno postoji neka opuštenost i neurednost, koja Valonce toliko razlikuje od pedantnih Flamanaca i Holanđana.

Napuštamo Lijež, penjući se autoputem ka Luksemburgu. Namjera nam je da posjetimo najpoznatiju banju Evrope, čuvenu Spa. O njoj idući put.  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
08/09/2009 22:22