beats by dre cheap

Banja u Belgiji sa tri slova: SPA


Spa ligging binnen het arrondissement Verviers
in de provincie Luik

Dok sam bio mali, pratio sam kako  mama je rješavala križaljke. U skoro svakoj ukrstenici je bila: Banja u Belgiji. Nekako je to odgovaralo onima koji su sastavljali križaljke. I ja sam od malih nogu saznao za Spa. Gdje se tačno nalazi, dugo mi nije bilo jasno, a što bi mi i bila briga.

Dolaskom u Holandiju upoznao sam Spa, na drugi način. Umjesto Sarajevskog Kiseljaka i Radenske tri srca, počeli smo, silom prilika, piti mineralnu vodu Spa. Ima je u poslugama u plavim bocama ( negazirana, sa jednog izvora), crvenim ( drugi izvor, dobro gazirana) i zelenim ( slabo gazirana, vrelo Marie Henriette). Prošle nedjelje nakon što smo obišli Lijež, uputili smo se u Spa.

Spa je grad u Adenima, kojih tridesetak kilometara od Liježa, autoputem ka Luksemburgu. Od Achena u Njemačkoj, autoputem ka Triru, stiže se za kojih pedesetak kilometara. Spa se nalazi između ova dva autoputa. To je najvazniji turisticki centar Belgijskih Ardena. Kada se od Liježa popne na plato Ardena, skrene se na nacionalni put, koji vijuga begovitim terenom. Za razliku od kuća oko Liježa i uopšte u Valoniji, koje su napravljene od crvene cigle, ove kuće su napravljene od kamena, pa liče na škotske, toskanske, ili na one kod nas u Hercegovini. Pored puta je i stara pruga kojom do Spa prolazi voz sa dva vagona, sličan onome do Konjica.

Spa se nalazi u uskoj dolini male rijeke, između dva brda. Na ulazu u grad se ulica dvostruko širi, i već podaleko od centra mjesta ima dosta parkiranih automobila sa obje strane ulice. Imponiraju veoma lijepe zgrade od cigle, sa balkonima I željeznim ogradama. Nailazimo na vilu u kojoj je jedno vrijeme boravila belgijska kraljica Marie Henriette, po kojoj jedno vrelo nosi ime. U njoj je muzej. Pred zgradom se u velikim sanducima prodaju jabuke i kruške, a jedan stari deda prodaje vlastiti med. Pola kile 3.5 eura. Govori se francuski, ali prodavačica jabuka brzo okrenu na holandski.

Spa je prva prava banja u Evropi, onakva kakvu poznajemo iz romana, i kakva je u neku ruku bila i naša Ilidža. Lijepi paviljoni i hoteli, parkovi za šetnju, vrela u kojima se pila voda, večernje promenade, dame u širokim haljinama u pratnji kavalira i malih cuka. Spa je toliko poznata da je ime spa postalo sinonim za svako slično liječilište. U ovoj banji su boravili mnogi državnici, carevi i kraljevi, te mnoge poznate ličnosti, pisci i slikari. Prva kockkarnica u Evropi je otvorena u ovom mjestu.

Danas je uglavnom prošlo vrijeme banja i banjskog turizma. Vidi se to i po ovoj banji, vidi se da ništa novo nije napravljeno i da su stare kuće loše održavane. Srećom, bio je sunčan dan, pa je bilo prijatno, uz odličan sladoled, šetati, gledati spomenike i vratiti se u stara vremena.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
11/09/2009 19:58