beats by dre cheap

Fikina Bajramska baklava

Uoči nekog Bajrama sam napisao post o baklavi . Vidim da mnogi preko Google-a, tražeći recept za baklave, dolaze na taj post. Kako je post više pohvala baklavi, kao vrhunskom orijentalnom kolaču, mnogi se razočaraju jer ne nađu recept. Zamolio sam svoju suprugu, da mi izdiktira recept za njenu baklava, koja je san snova. Fika potroši dva dana, prvi dan pravi tirit, a drugi dan razvija jufke i pravi i peče baklavu. Ona ne vjeruje u kupovne jufke, kaže,debele su i žilave.

Tirit za baklavu se pravi od jednog putera (250 grama) i tri žumanjca. To se mikserom umuti uz dodavanje brašna postepeno, dok se ne naprave sitne mrvice. Smjesa se pod pritiskom procijedi kroz đevđir (može kroz obični plastični, sa velikim rupama).

Orasi ,se samelju i izmješaju sa tiritom. Za veliku tepsiju treba jedan kilogram jezgre.

Jufka (za veliku tepsiju treba oko 750 grama) se u 3 do 4 sloja složi na dnu tepsije, koje je prethodno namazano puterom, pa se ti slojevi pospu sa tiritom i orasima, a tako i svaku jufku do vrha tepsije, s tim što se poneka jufka premaže puterom. Na vrh tepsije staviti, kao i na dnu, 3-4 reda jufke. Baklava se isječe u rombove (baklave) pazeći da linije budu ravne i komadi identični. Po vrhu se baklava opet pomasti puterom, te prekrije aluminijskom folijom.

Ovako pripremljena baklava se peče u rerni na temperaturi od 180 – 200 stepeni, sat do sat i po. Baklava je pečena kada se komadi baklava pri protresanju tepsije slobodno šeću po tepsiji.

Zaljev (agda) se pripremi od smjese šećera i vode u odnosu 2:1, znači dvije solje šećera prema solji hladne vode, pri čemu za gornje mjere (velika tepsija) treba oko 1,25 kg šećera (kilo i frtalj). Na laganoj vatri zaljev treba da vri desetak minuta. Pri kraju vrenja mogu se dodati 3-4 kriške limuna.

Baklava se, dok je još mlaka, zalije vrelim zaljevom.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
19/09/2009 09:48