beats by dre cheap

Vruća politička jesen 1987(2009)

Podsjetiše me ovi lijepi septembarski dani na isto tako lijepe dane septembra 1987. U Sarajevu je u posjeti bila Leteća očna klinika “Orbis”. Bilo je jako toplo, po danu čak i trideset stepeni.  Na sarajevskom aerdoromu su se u ovom avionu vršile komplikovane očne operacije, dolazili su pacijenti iz cijele Jugoslavije. Na Skenderiji se u Domu Mladih održavao Kongres oftalmologa (očnih doktora) Jugoslavije. Poslije ce se ispostaviti da je to bio posljednji konres, zemlje koje za cetiri godine vise nece biti. 

U susjednoj Velikoj dvorani Skenderije su se sakupili sarajevski studenti, koji su protestovali zbog trovanja hranom u Neđarićima. Obratio im se, u pokušaju da ih smiri, Čedo Kapor. No najvažnija stvar koja se tog septembra dešavala je Sjednica CK Saveza Komunista Srbije, na kojoj je umjesto umjerenog Stambolića, za predsjednika SK izabran Slobodan Milošević.

Evo, posljednjih dana septembra, i prvih dana oktobra,opet su divni dani Miholjskog ljeta. Međutim među ljudima sve vri od negativnih događanja.  U Sarajevu umjesto studenata protestvuju borci, a li ne u zatvorenim dvoranama, nego blokirajući ulice.Opet su hranom otrovani studenti, ovaj put na Bjelavama. U Banja Luci na zasjedanju skupštine RS izjavljuju da su spremni da se povuku iz organa BiH, i da uopšte ne uvažavaju visokog predstavnika.

Te godine 1987je takodje bila ekonomska kriza, barem kod nas. Ljudi su masovno ostajali bez posla, ubrzo ce nestati nafte i benzina, a inflacija i prodaja deviza na ulici će dosegnuti maksimum. A onda je, tri-četiri godine kasnije) sve utonulo u mrak. Sada je već godinu dana kriza, pa šta da čovjek očekuje. Neki će reći da mrak nikad nije ni prestao, i da crnje ne može biti. Ali uvijek može biti gore. Samo što se ovaj put i cijeli svijet zabavio o svom jadu, i nikome nije ni do koga.  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
02/10/2009 11:17