beats by dre cheap

Esad Ibišević: portret jedne obične - neobične ličnosti

Gledao sam utakmicu kod mog prijatelja i komšije Esada Ibiševića. Magistar ekonomije, stručnjak za svjetske finansije, građanin svijeta, a u stvari ostao je obični fini čovjek, u čijem se ponašanju nije  ništa promijenio od vremena dok je još bio obična raja sa Grbavice. Po tome je i neobičan za današnje prilike kada je došlo do skoro potpunog poseljačenja Sarajeva. Ljubitelj dobre kuhinje, poznavalac vina, prijatelj umjetnosti, poezije Izeta Sarajlica, čovjek koji je video svijeta i dugo boravio i radio u Americi, pa se vratio iz Vašingtona u Sarajevo. Prepoznatljiv je po svojoj leptir mašni, po cigaretama "Kent" koje pusi odkada znam za njega.

Kažem, gledali smo utakmicu i uživali u igri naših Bosanaca i Hercegovaca. Ja sam uživao i u lijepom dnevnom boravku, , namještenom stilskim namještajem , okruženom skupocjenim slikama vrsnih BH umjetnika , vitrinama sa vrijednim knjigama, stalažom sa biranim vinima. Među slikama se ističu slike Afana Ramića, Mersada Berbera..Među slikama je i Esin portret (u društvu sa fotografijom druga Tita), te portret Izeta Sarajlica, koji mu zbog iznenadne smrti nije urucen. Oba portreta je nacinio slikar Dzemil Huseinovic. Posebno je lijep portret Esine prve žene, rahmetli Nađe, koja je bila izuzetno lijepa i nježna žena.

 Uživao sam i u najboljoj visočkoj zarebrici  (kupuje kaže kod Ahmeta na Grbavici), prvoklasnom travničkom siru, specijalnoj kukuruzi koju je napravila njegova supruga Alma, a posebno u veoma kvalitetenoj žilavki, koju Eso kupuje kod poznatog proizvođača u Čitluku.

Kaže Eso, bio sam u Višegradu, spavao kod tetke u Dobrunu, predao im tamo one papire što traže, da im plaćamo porez na očevu zemlju, ali ne odustajemo, tamo je naša babovina, naše je to i ostaće.

Vodili smo sa jedan nula, raspoloženje se popravilo, a onda evo i Esinog rođaka, majstorski gol Ibiševića, 2:0. Ma ko kaže nema Bosne, uz ovakve ljude ima je i te kako, i to one evropske, da evropskija ne može biti.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
12/10/2009 09:47