beats by dre cheap

Virus AIDS-a postaje sve otporniji na lijekove

The Red Ribbon is the global symbol for solidarity with HIV-positive people and those living with AIDS.

Povodom prvog decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a (side) u Holandiji i Belgiji se iznose podaci o broju oboljelih i tendencijama širenja bolesti. U Holandiji ima registrovanih oko 12000 HIV pozitivnih, a smatra se da ima još najmanje toliko zarazenih, koji ne znaju da su HIV pozitivni. Godišnje se otkrije oko 1200 novih osoba, koje su zarazene virusom.

U Belgiji je zapažen stabilan broj oboljelih, a povećava se broj novozaraženih među homoseksualcima. Često mijenjanje partnera i analni seks uzrokuju širenje virusa među homoseklsualcima, a glavni uzrok širenja broja inficiranih i kod homo i hetero- seksualaca i dalje je neupotreba kondoma. Uspješno liječenje lijekovima je smanjilo strah i oprez , pa mnogi zaborave da je siguran  samo seks uz upotrebu prezervativa.

Iako se bolest sve uspješnije kontroliše kombinacijom antivirusnih sredstava, ipak kod mnogih bolesnika postoje problemi usljed nepodnošenja lijkova, odnosno nježeljenih pojava koje oni izazivaju. Lijekovi smanjuju broj virusa u krvi oboljeloga, tako da preživljavaju otporniji virusi. Ovi otporniji virusi se i prenose na nove zaražene, te se tako stvara zatvoreni krug, gdje virus postaje sve otporniji na lijekove, sto iziskuje potrebu za pronalazenjem novih lijekova .

Lijecenje daje najbolje rezultate ako se pocne kod tek inficiranih osoba, stoga je neophodno pravovremeno testiranje kod svih rizicnih grupa, odnosno nakon svih rizicnih kontakata.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
25/11/2009 15:06