beats by dre cheap

Ljekari prvi put govore otvoreno o svojim greškama

Dvanaest prominentnih doktora su zajednički napisali knjigu u kojoj svaki od njih iznosi neku svoju fatalnu grešku koja je koštala života pacijenta. Knjiga se zove “ Da se ne ponovi” (Dit nooit meer). Radi se naravno o nehatu koji se je desio zbog nekih posebnih okolnosti koje su se pojavile u njihovom radu, a uglavnom su posljedica nedovoljne koncentrisanosti izazvane ličnim problemima i brigama, ili nekim spletom nesretnih okolnosti (vidi link za video na dnu posta).

Ljekari griješe, kao što se griješi u svim profesijama, ali su doktorske greške često fatalne, i ne mogu se ispraviti. O njima se malo govori, i većina tih pogrešaka ne izlazi u javnost. Sudski sporovi, kada rodbina podigne tužbu, traju godinama, i grešku je teško dokazati. Cak i u slučajevima kada doktor prizna pogrešku, osiguravajuće društvo čini sve da to ne prizna.

Smatra se da se u Holandiji svaki dan desi nekoliko fatalnih medicinskih pogrešaka, što godišnje košta života oko 1700  ljudi. Najčešće pogreške su vezane za pogrešno propisivanje i doziranje lijekova, posebno pogrešno davanje lijekova u injekcijama , zamjena pacijenta, itd. Najsvježiji slučaj je kada su u jednom staračkom domu pacijentima umjesto vakcine protiv gripe, date injekcije insulina.

Ovo nije prvi put da se piše knjiga o greškama doktora (vidi knjigu o greškama kućnih doktora  Fouten van huisartsen) , ali jeste prvi put da doktori otvoreno pišu o svojoj konkretnoj grešci. Najčešće se greške skrivaju, a u tome uveliko pomažu i kolege i uprava bolnice.

Dio TV emisije Een vandaag u kome se govori o ovoj knjizi, i gdje ljekari otvoreno govore o svojim incidentima, možete pogledati ovdje

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
26/11/2009 10:10